Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Nedoriešené útoky v Toulouse a Montaubane: Žalobkyňa žiada pre páchateľa tvrdý trest

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: pixabay.com)

TOULOUSE - Žalobkyňa v procese s bratom radikálneho islamistu Mohammeda Meraha, ktorý v roku 2012 pri útokoch vo francúzskych mestách Toulouse a Montauban zabil sedem ľudí, požiadala v pondelok o uloženie trestu doživotného väzenia.

Generálna advokátka Naima Rudloffová v záverečnej reči na súde v Paríži vykreslila 35-ročného obžalovaného Abdelkadera Meraha ako ideológa stojaceho za činmi svojho súrodenca, usmrteného o niekoľko dní neskôr pri prestrelke s políciou, informovala agentúra DPA. Podľa jej vyjadrenia ide o osobu, ktorá "stvorila" páchateľa uvedených útokov.

Abdelkader Merah je obžalovaný z napomáhania pri vraždách a členstva v teroristickej organizácii, on sám však popiera, že by bol vedel o úmysloch svojho brata, ktorého obeťami sa stali traja vojaci, učiteľ a tri deti zo židovskej školy. Rudloffová vyzvala taktiež na uloženie najvyššieho možného trestu - 20 rokov väzenia - ďalšiemu obvinenému, ktorý údajne poskytol Mohammedovi Merahovi zbraň.

Mohammed Merah spáchal svoje útoky v rozmedzí deviatich dní. Najprv 11. marca 2012 na prázdnom parkovisku v Toulouse zabil jedného výsadkára, potom 15. marca v nákupnom centre v meste Mantauban smrteľne postrelil ďalších dvoch výsadkárov a tretieho vojaka zranil. Napokon 19. marca v Toulouse pred tamojšou ješivou zabil rabína, jeho dvoch synov vo veku štyri a päť rokov a osemročné dievča.

Merah podľa vyšetrovateľov útočil na príslušníkov francúzskej armády zámerne, aby sa pomstil za účasť Francúzska vo vojne proti teroristickej organizácii al-Káida v Afganistane. Priznal aj protižidovský motív vrážd, keď vyhlásil, že "židia zabíjajú naše sestry a bratov v Palestíne". Vynesenie verdiktu v tomto súdnom procese sa očakáva začiatkom novembra.

Viac o téme: útok ToulouseMontauban
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu