Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dohoda o zmene klímy prichádza do platnosti: Svet bude zelenší, dnes aj Eiffelovka

Eiffelova veža
Eiffelova veža (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Univerzálna dohoda o zmene klímy, prijatá vlani v decembri v Paríži 195-timi štátmi sveta, nadobudla dnes právoplatnosť, informovala agentúra AP. O tri dni na klimatickej konferencii COP 22 v marockom Marrákeši začnú zmluvné strany diskutovať o implementácii tejto dohody i o ďalších aspektoch.

"Parížska dohoda nadobúda platnosť v rekordne krátkom čase," uvádza sa v dnes vydanom komuniké Patricie Espinosovej, ktorá v OSN zodpovedá za problematiku klimatických zmien, a Saláhuddína Mizwára, marockého ministra zahraničných vecí, ktorý bude konferencii COP 22 predsedať. Na oslavu tejto udalosti Paríž, ktorý bol hostiteľom konferencie COP 21, dnes večer vysvieti na zeleno Eiffelovu vežu, Víťazný oblúk a nábrežia Seiny. Do zelena budú nasvietené aj budovy v ďalších metropolách, napríklad v Marrákeši, Naí Dillí, Sao Paule či Adelaide. 

Cieľom parížskej klimatickej dohody je udržanie rastu globálnej teploty pod dva stupne Celzia v porovnaní s predindustriálnym obdobím - s tým, že sa krajiny budú snažiť o obmedzenie na 1,5 stupňa Celzia. Parížska dohoda mohla nadobudnúť účinnosť len v prípade, ak ju ratifikuje najmenej 55 krajín reprezentujúcich minimálne 55 percent globálnych emisií skleníkových plynov. Doteraz dohodu ratifikovalo 92 signatárskych štátov.

Viac o téme: KlímaParížEiffelovkaEiffelova veža
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu