Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Parížska dohoda dnes nadobudla platnosť: Eurokomisár hovorí o obrate v klimatickej politike

Maroš Šefčovič
Maroš Šefčovič (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Parížska klimarická dohoda znamená obrat v globálnej politike boja proti klimatickým zmenám. Konštatoval to slovenský eurokomisár a podpredseda Európskej komisie (EK) pre Energetickú úniu Maroš Šefčovič pri príležitosti vstupu tejto dohody do platnosti.

„Dnes je viac ako inokedy zrejmé, že problematika emisií a znečistenia ovzdušia sa stáva prioritou všetkých národných, regionálnych i lokálnych stratégií,“ cituje eurokomisára tlačové vyhlásenie Zastúpenia EK na Slovensku. Šefčovič pritom zdôraznil, že krajiny môžu hospodársky rásť, aj keď budú znižovať emisie a vykonávať opatrenia na naplnenie energetických a klimatických cieľov v oblasti prechodu na nízkouhlíkové hospodárstvo.

Šefčovič vyzdvihol úlohu slovenského predsedníctva v Rade EÚ, ktoré urobilo všetko potrebné pre ratifikáciu Parížskej dohody. „Som rád, že sa ministrovi Lászlóovi Sólymosovi podarilo doviesť negociácie do úspešného konca. Je to veľký diplomatický úspech pre Slovensko,“ vyhlásil. Zmluvné strany Parížskej dohody si už o pár dní na budúci týždeň prvýkrát sadnú za spoločný rokovací stôl na klimatickej konferencii v Maroku. Európsku úniu bude na konferencii zastupovať minister Sólymos ako predstaviteľ predsedajúcej krajiny v Rade EÚ. 

Parížska dohoda o klimatických zmenách, ktorá bola po sérii dlhých rokovaní uzavretá v Paríži v decembri minulého roka, vstúpila dnes do platnosti. Stalo sa tak 30 dní po tom, ako ju Európsky parlament začiatkom októbra úspešne ratifikoval. Na klimatickej konferencii "COP 22", ktorá sa v marockom Marakéši uskutoční od 7. do 18. novembra, budú zmluvné strany diskutovať o jej implementácii, detailoch kontroly a podávaní správ o jej napĺňaní.

Viac o téme: Maroš ŠefčovičParížska dohoda
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu