Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Razantný krok nemeckej vlády: Obmedzenie sociálnych výhod pre ľudí z iných štátov EÚ

Andrea Nahlesová
Andrea Nahlesová (Zdroj: SITA/AP)

BERLÍN - Nemecká koaličná vláda sa dohodla dnes na obmedzení sociálnych výhod pre občanov EÚ, ktorí sa prisťahovali do Nemecka bez toho, aby si tu našli prácu. Podľa prijatého legislatívneho návrhu budú môcť nezamestnané osoby z iných členských štátov EÚ požiadať v Nemecku o podporu najskôr po piatich rokoch, informovala agentúra DPA.

"Jedna vec je jasná: Kto tu žije, pracuje a platí príspevky, ten má tiež oprávnený nárok na dávky z nášho sociálneho systému," povedala ministerka práce a sociálnych vecí Andrea Nahlesová, ktorá predložila uvedený návrh. "Kto tu však ešte nikdy nepracoval a pre svoju obživu potrebuje štátnu finančnú podporu, pre toho platí zásada: Dávky existenčného zabezpečenia treba žiadať v príslušnej domovskej krajine," doplnila ministerka.

Na základe sprísnených pravidiel by malo Nemecko takýmto ľuďom v núdzi poskytnúť podporu najviac na jeden mesiac, teda na obdobie, kým neopustia krajinu. Prijímateľmi najzákladnejšej podpory v nezamestnanosti bolo na území Nemecka v júni takmer 450.000 ľudí z iných členských štátov EÚ, čo predstavovalo 12,1 percenta z celkového počtu takýchto imigrantov.

Viac o téme: Nemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu