Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Szijjártó po referende: Maďarsko bude v Bruseli tvrdo bojovať za zrušenie kvót

Péter Szijjártó
Péter Szijjártó (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Na základe mandátu získaného v nedeľňajšom referende bude maďarská vláda tvrdo bojovať v Bruseli, aby boli zrušené rozhodnutia Európskej únie týkajúce sa prisťahovaleckých kvót, povedal dnes v Budapešti maďarský minister zahraničných vecí Péter Szijjártó.

V súvislosti s plebiscitom, ktorý bol pre nízku účasť neplatný, ale v ktorom 98 percent voličov kvóty odmietlo, šéf diplomacie podľa agentúry MTI povedal, že v Bruseli, ale ani v celej Európskej únii, nie je možné ignorovať vôľu 3,3 milióna Maďarov. Jasným odkazom ľudového hlasovania z hľadiska budúcnosti EÚ podľa jeho vyjadrenia je, že Brusel nemôže viesť politiku proti vôli Európanov.

Fidesz podporuje úpravu ústavy, na jej znení sa už pracuje

Parlamentná frakcia maďarskej vládnej strany Fidesz podporuje návrh premiéra Viktora Orbána, aby parlament po nedeľňajšom referende o prisťahovaleckých kvótach EÚ upravil ústavu. Podľa agentúry MTI to dnes oznámil v Budapešti predseda frakcie Fideszu Lajos Kósa. Orbán v nedeľu po referende vyhlásil, že navrhne novelu ústavy, v ktorej bude zakotvená vôľa občanov vyplývajúca z plebiscitu.

"Na presnom znení návrhu sa už pracuje, očakávame, že novela bude smerovať k tomu, aby aj ústava vylúčila povinnú relokáciu nemaďarských občanov do Maďarska bez opýtania sa maďarského parlamentu a maďarskej vlády," spresnil Kósa, podľa ktorého si táto novela vyžiada podporu opozície.

V súvislosti s požiadavkou, aby Orbán rezignoval kvôli tomu, že referendum bolo neplatné, predseda frakcie povedal, že ten, kto niečo takéto žiada, politike vôbec nerozumie. Premiér predsa nemôže nechať napospas 3,3 milióna ľudí, ktorí s ním vyjadrili súhlas.

Viac o téme: KvótyMaďarskoPéter Szijjártó
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu