Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Orbán bude rokovať s Ficom o referende o kvótach: Má záujem aj o spoluprácu s Čínou

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Predseda maďarskej vlády Viktor Orbán sa v piatok v Bratislave stretne so slovenským premiérom Robertom Ficom, ktorého krajina momentálne predsedá Rade EÚ, oznámil dnes v Budapešti agentúre MTI Orbánov hovorca Bertalan Havasi.

"Hlavnou témou rozhovorov bude referendum o utečeneckých kvótach, ktoré sa konalo v nedeľu a v ktorom 98 percent zúčastnených voličov odmietlo povinné presídľovanie," povedal Havasi. Podľa neho predsedovia vlád usporiadajú po schôdzke spoločnú tlačovú konferenciu. Plebiscitu sa v Maďarsku zúčastnilo len niečo vyše 40 percent oprávnených voličov, čím nebola splnená podmienka nadpolovičnej účasti voličov, aby mohlo byť referendum platné.

Orbán v pondelok povedal, že referendum o prerozdeľovaní utečencov na základe kvót svoj cieľ splnilo. "Cieľom bolo naliať čistej vody do pohára, vyjasniť si, čo chcú Maďari v otázke masovej migrácie," zdôraznil Orbán s poznámkou, že prisťahovanie utečencov odmietlo vyše 3,282 milióna ľudí.

Maďarsko má záujem o spoluprácu strednej Európy s Čínou 

Prišiel čas, aby sa spolupráca strednej a východnej Európy s Čínou zmenila na strategické partnerstvo, ku ktorému by mohlo dôjsť už na budúci rok, povedal dnes v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán.

Podľa agentúry MTI premiér v otváracom prejave fóra Dialóg politických strán Číny a krajín strednej a východnej Európy zdôraznil, že strednú Európu čaká nádejná budúcnosť. "Je to najdynamickejšie sa rozvíjajúci región," dodal. "Záujmom Maďarska je spolupráca Číny so strednou Európou, ako aj obnovenie niekdajšej Hodvábnej cesty," povedal Orbán.

Viac o téme: Robert FicoViktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu