Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Orbán kašle na výsledky referenda a chce meniť ústavu: Je to vraj otázka suverenity!

Viktor Orbán
Viktor Orbán (Zdroj: SITA)

BUDAPEŠŤ - Maďarskú ústavu plánuje vládna strana Fidesz upraviť v štyroch bodoch. Oznámil to dnes v Budapešti predseda maďarskej vlády Viktor Orbán, podľa ktorého novela ústavy a nedeľňajšie referendum o migračných kvótach spolu vytvoria maďarskej vláde silnejšiu pozíciu v rokovaniach s Bruselom.

Podľa agentúry MTI premiér zdôraznil, že v Európe treba vytvoriť nový migračný systém, ktorý bude vyhovovať každej členskej krajine. O detailoch novely bude v stredu rokovať vláda.

Novela ústavy bude podľa Orbána prejavením vôle tých 3,3 milióna ľudí, ktorí v plebiscite odmietli kvóty. "Musíme jasne deklarovať, že bez súhlasu maďarského parlamentu Brusel nemôže žiadnym nariadením prisťahovať do Maďarska prisťahovalcov, pretože to je otázkou suverenity," povedal predseda vlády.

Ultrapravicová opozičná strana Jobbik súhlasí s úpravou novely, ale zdôrazňuje, že Jobbik navrhoval takýto krok ešte pred referendom, ktoré bolo podľa tejto strany zbytočné. Maďarská socialistická strana (MSZP) vyhlásila, že Fidesz nemôže na základe referenda, ktoré bolo pre nízku účasť neplatné, prijať rozhodnutie ovplyvňujúce osud všetkých desiatich miliónov Maďarov. Odmietavé stanovisko k návrhu novely zákona vyjadrili aj ďalšie opozičné strany.

Viac o téme: Viktor Orbán
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu