Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Rasový škandál v USA: VIDEO Černošský opatrovateľ sa snažil utíšiť autistu, policajti zaútočili

Charles Kinsey
Charles Kinsey (Zdroj: YouTube)

MIAMI - Americká polícia čelí ďalšiemu škandálu kvôli prístupu k černochom. Na Floride policajti postrelili černošského opatrovateľa, ktorý sa snažil utíšiť rozrušeného autistu. Dnes o tom informovala agentúra AP. Incident preveruje prokuratúra.

Prípad sa odohral v pondelok. Autista s hračkou kamiónu odišiel z ústavného domova a opatrovateľ Charles Kinsey sa za ním vydal, aby ho priviedol späť. Istý svedok si scénu všimol a ohlásil polícii, že sa nejaký muž chce zastreliť.

Polícia Kinseyho i s jeho zverencom obkľúčila. Kinsey si ľahol chrbtom na zem, zdvihol ruky nad hlavu a na policajtov volal, že je opatrovateľ. Snažil sa im tiež vysvetliť, že muž vedľa neho je autista a v ruke nedrží zbraň, ale hračku v podobe kamiónu. Polícia i tak vystrelila a Kinseyho zranila na nohe.

"Pokiaľ budem mať ruky vo vzduchu, nebudú na mňa strielať. To som si myslel. Nebudú na mňa strielať. Ako som sa mýlil," citovala agentúra AP Kinseyho, ktorý sa zo strelného poranenia zotavuje v nemocnici.

Kinsey sa behom incidentu, ktorý bol natočený na mobilný telefón, snažil pacienta ukľudniť. "Ľahni si na brucho," povedal mu. "Drž hubu!" odpovedal očividne rozrušený autista. "V ruke má hračku kamiónu. Hračku!" volal Kinsey opakovane na policajtov.

Spojenými štátmi v posledných týždňoch otriasa vlna demonštrácií proti kontroverzným zásahom, pri ktorých policajti zastrelili černochov. V Dallase sa potom jeden z protestov v polovici mája premenil na masaker, kedy černošský útočník zastrelil päť policajtov.

Viac o téme: ČernochPolicajtiFloridaCharles Kinsey
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu