Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Ďalší rasový škandál: Belošský policajt zastrelil mladého černocha (†13), verejnosť sa búri

Belošský policajt zastrelil iba trinásťročného černocha
Belošský policajt zastrelil iba trinásťročného černocha (Zdroj: Twitter)

COLUMBUS - Belošský policajt zastrelil v americkom štáte Ohio trinásťročného černocha ozbrojeného airsoftovou pištolou. Vedenie polície v meste Columbus ho postavilo mimo službu a teraz sa vyšetruje, či strieľal oprávnene, uviedla dnes agentúra AP. Prípad, ktorý vyvolal veľký ohlas verejnosti, je ďalším v sérii kontroverzných úmrtí černochov pri policajných zásahoch.

Trinásťročný Tyree King bol jedným z mladíkov podozrivých z lúpeže, ktorého pri pátraní po páchateľoch objavil v stredu večer policajt Bryan Mason. Keď chlapec vytiahol pištol pripomínajúcu zbraň používanú strážcami zákona, Mason na neho začal strieľať. Podľa polície ho niekoľkokrát zasiahol a King bol v nemocnici prehlásený za mŕtveho.

Neskoršie vyšetrovanie ukázalo, že mladík mal v ruke airsoftovú pištol, ktorá bola len replikou nebezpečnej strelnej zbrane. Mason, ktorý slúži v columbuskom zbore osem rokov, bol do vyšetrenia zásahu postavený mimo službu.

Prípad sa stal necelé dva roky potom, čo v ďalším ohijskom veľkomeste Clevelandu zomrel dvanásťročný černoch Tamir Rice, ktorý pri konfrontácii s policajtom vytiahol pištol na plastové projektily. Tento prípad zviedol veľkú vlnu nevôle zvlášť zo strany černošského obyvateľstva a viedol k demonštráciám požadujúcim zmeny v prístupe polície k etnickým menšinám.

V obavách z možného opakovania nepokojov vystúpil dnes s prejavom starosta Columbusu Andrew Ginther, ktorý sa snažil ukľudniť emócie. "V tejto krajine je niečo zle a zaplavuje to ulice našich miest epidémiou. A trinásťročný chlapec zomrel v Columbuse kvôli našej posadlosti zbraňami a násilím," povedal podľa AP Ginter, ktorý vyzval miestnych obyvateľov k jednote.

Viac o téme: PolicajtČernochColumbus
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu