Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Únia zažíva ťažké dni: Švajčiari po viac ako dvadsiatich rokoch menia stanovisko

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERN - Týždeň pred referendom o budúcnosti členstva Británie v Európskej únii rozhodol švajčiarsky parlament o formálnom stiahnutí žiadosti Bernu o vstup do tohto bloku, ktorá bola podaná ešte v roku 1992. Rada štátov - menšia z dvoch parlamentných komôr - schválila dnes tento krok v pomere 27 k 13 hlasom, informuje agentúra DPA.

Švajčiarska vláda podľa vyjadrenia ministra zahraničných vecí Didiera Burkhaltera oznámi na základe rozhodnutia zákonodarcov orgánom EÚ, že uvedenú žiadosť majú považovať za bezpredmetnú. Burkhalter chce však zároveň dať jasne najavo, že Švajčiarsko má záujem na pokračovaní a oživení spolupráce s EÚ.

Ešte v marci odhlasovala stiahnutie žiadosti o vstup do EÚ veľkou väčšinou aj Národná rada - veľká komora švajčiarskeho parlamentu. Príslušný návrh podala národno-konzervatívna Švajčiarska ľudová strana (SVP).Stiahnutá žiadosť sa stala v skutočnosti bezpredmetnou ešte v decembri 1992, keď Švajčiari v referende odmietli vstup svojej krajiny do Európskeho hospodárskeho priestoru ako prvý krok na ceste k plnohodnotnému členstvu v EÚ.

Viac o téme: ŽiadosťŠvajčiarskoEurópska únia
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu