Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Najbezpečnejšie miesta sveta: MAPA Medzi vyvolenými sú tieto európske krajiny

Bezpečnosť vo svete je vratká. Zobraziť galériu (2)
Bezpečnosť vo svete je vratká. (Zdroj: visionofhumanity.org, facebook/Global Peace Index)

SYDNEY – Myslíte si, že Slovensko patrí medzi relatívne bezpečné krajiny? Pozrite sa, ako sa na bezpečnosť vo svete pozerajú odborníci. Krajiny, v ktorých podľa tzv. indexu svetového mieru aktuálne neprebieha žiadny konflikt, by ste možno netipovali. Zrátate ich však na prstoch oboch rúk.

Situácia vo svete sa podľa expertov zhoršila. Už len desať krajín možno považovať za úplne bezpečné. Dôvodom je konflikt na Strednom východe, utečenecká kríza, zvýšený počet teroristických incidentov a ich obetí. Tieto faktory prispeli k tomu, že rok 2016 sa už nemôže v bezpečnosti porovnávať s rokom 2015.

Mapa najlepších a najhorších krajín pre mladých: Dôvody sklamania Slovákov potvrdené!

Podľa Inštitútu pre ekonomiku a mier, ktorý posledných desať rokov vyhodnocuje tzv. index svetového mieru, možno za krajiny, v ktorých aktuálne neprebieha žiadny konflikt, označiť iba Botswanu, Čile, Kostariku, Japonsko, Maurícius, Panamu, Katar, Švajčiarsko, Uruguaj a Vietnam.

Slovensko je relatívne bezpečné

Nemaľujme však čerta na stenu predčasne. Až v 81 krajinách sa podľa odborníkov mierová situácia zlepšila, kým 79 krajín v rebríčku kleslo nižšie. Jednoznačným tohtoročným trendom vo svete je fakt, že v pokojnejších krajinách je situácia priaznivejšia a v rizikových ešte horšia v porovnaní s minulosťou. Politická nestabilita sa za posledných 12 mesiacov zhoršila až v 39 krajinách sveta.

Slovensko patrí podľa indexu medzi vysoko bezpečné krajiny, podobne ako väčšina európskych štátov. Zo 163 krajín sme sa ocitli na 24. mieste (rovnako sme sa umiestnili aj v roku 2015). V indexe nás predbehli Poliaci (22.) aj Maďari (19.) S najlepším hodnotením z okolitých štátov sa umiestnilo susedné Česko, ktoré patrí medzi najmierumilovnejšie krajiny sveta. Ocitlo sa na 6. priečke. Všeobecne sú najpokojnejšími krajinami sveta podľa indexu Island, Dánsko, Rakúsko, Nový Zéland a na piatom mieste Portugalsko. Ich pravým opakom sú Sýria, Ukrajina, Južný Sudán, Jemen a Egypt.

Najbezpečnejšie miesta sveta: MAPA
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: visionofhumanity.org, facebook/Global Peace Index)

Viac o téme: BezpečnosťMierIndex svetového mieru
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu