Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Nemci skúmali trestnú činnosť migrantov: Po prvý raz zverejnili komplexné údaje

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BERLÍN/WIESBADEN – Polícia zverejnila po prvý raz číselné údaje o trestnej činnosti migrantov na celom území Nemecka. Správa Spolkového kriminálneho úradu (BKA) so sídlom vo Wiesbadene potvrdzuje z pohľadu rezortu vnútra v Berlíne závery februárového skúmania v 13 zo 16 spolkových krajín.

Hovorkyňa ministerstva konštatovala, že prisťahovalci nepáchajú trestné činy častejšie ako Nemci. Kritici nemeckej azylovej politiky nezriedka používali práve trestnú činnosť migrantov ako argument proti ďalšiemu prijímaniu utečencov, pričom poukazovali napríklad na udalosti počas silvestrovskej noci v Kolíne nad Rýnom i ďalších nemeckých mestách.

BKA, ako vyplýva zo správy, registroval na celom území Nemecka v prvom štvrťroku okolo 69.000 trestných činov, ktoré spáchali alebo o ktoré sa pokúsili prisťahovalci, informovala agentúra DPA. Takmer 30 percent z nich (29,2 percenta) činili krádeže, ďalších 28,3 percenta trestné činy majetkového charakteru a falšovania vrátane podvodov, sprenevery, falšovania dokumentov a podobne.

Menej ako štvrtinu tvorili ublíženia na zdraví a trestné činy týkajúce sa obmedzovania osobnej slobody (23 percent) vrátane nátlaku, vyhrážania sa alebo únosu za účelom vydierania. Súčasťou aktuálnej štatistiky kriminality migrantov takmer vôbec nie je sexuálne zneužitie alebo trestné činy vraždy či zabitia, uviedla hovorkyňa rezortu vnútra.

Nadpriemerne často v súvislosti s ich celkovým počtom sa kriminálnych aktivít dopúšťali občania Maroka, Alžírska, Gruzínska, Srbska a Tuniska. Naopak, aj keď sa Afganci, Iračania a Sýrčania objavili v údajoch veľmi často, vzhľadom na ich celkový počet je ich podiel na kriminálnej činnosti skôr podpriemerný.

Pri trestnej činnosti namierenej proti životu je národnosť páchateľa a obete v takmer polovici prípadov identická. Medzi deliktami, ktorých aktérmi, páchateľmi i obeťami boli prisťahovalci, dominovali v prvom štvrťroku 2016 ublíženia na zdraví. Na vysokej úrovni je naďalej počet útokov na existujúce alebo pripravované ubytovne pre utečencov, aj keď ich množstvo za prvé tri mesiace oproti poslednému štvrťroku minulého roka pokleslo, a to zo 472 na 345.

Správa BKA súčasne potvrdzuje, že sa zvyšuje počet informácií o predpokladaných aktívnych alebo niekdajších bojovníkoch či sympatizantoch zahraničných teroristických organizácií zdržiavajúcich sa na nemeckom území.

Polícia na Kréte zadržala migrantov so sfalšovanými pasmi 

Polícia na gréckom ostrove Kréta zadržala piatich migrantov, ktorí sa chceli dostať letecky do Nemecka či Švajčiarska, pričom mali pri sebe sfalšované cestovné pasy. Agentúra DPA o tom dnes informovala s odvolaním sa na vyhlásenie oblastného policajného riaditeľstva.

Let z Kréty do švajčiarskej Ženevy chceli podľa neho využiť muž a žena z Afganistanu, ktorí sa preukázali falošnými japonskými pasmi. Traja Iračania so sfalšovanými pasmi Holandska a Belgicka sa zase pokúsili nastúpiť do lietadla smerujúceho do Berlína. Podľa informácií z policajných kruhov, na ktoré sa odvoláva DPA, platia migranti za takéto sfalšované pasy 3000-7000 eur.

Česká polícia v závere mája informovala, že zadržala v Prahe už dávnejšie troch cudzincov podozrivých z pôsobenia v medzinárodnej skupine falšovateľov cestovných dokladov. Odcudzené alebo stratené pasy údajne odosielali na úpravu práve do Grécka, kde sa podarilo v tejto súvislosti zadržať ďalších 16 podozrivých.

Viac o téme: MigrantiNemeckoMigračná kríza
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu