Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

VIDEO Ďalší konflikt, ktorý ohrozuje svetový mier: Už to vypuklo, ťažké boje, prví mŕtvi aj deti!

Víkendové udalosti v oblasti Náhorného Karabachu pokračujú ďalšími krvavými stretmi Arméncov a Azerbajdžanu. Zobraziť galériu (3)
Víkendové udalosti v oblasti Náhorného Karabachu pokračujú ďalšími krvavými stretmi Arméncov a Azerbajdžanu. (Zdroj: SITA)

JEREVAN/BAKU - Napäté vzťahy medzi Arménskom a Azerbajdžanom, ktorých príčinou je roky trvajúci spor o oblasť Náhorného Karabachu, naďalej priťahujú oči celého sveta. Najhoršie strety za posledných 20 rokov si na oboch stranách vyžiadali krvavé obete, cez víkend zomrelo najmenej 30 vojakov a traja civilisti, z toho jeden 12-ročný chlapec.

Arménsko priznalo, že jej vojaci zničili celkovo 17 azerbajdžanských tankov a dva vrtúľniky. Karabašské úrady zase hlásia prudké ostreľovanie frontovej línie azerbajdžanskými raketometmi, húfnicami a tankami, Baku pritom obvinilo arménsku stranu z neustáleho porušovania prímeria. Aktuálne všetko kontrolujú Arménci, vraj sa zo všetkých síl pokúšajú udržať prímerie. Azerbajdžan má však vojenskú prevahu, preto sa podľa vyjadrení arménskeho ministerstva obrany v prvej línii stále bojuje.

VIDEO Ďalší konflikt, ktorý
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Azerbajdžanské ministerstvo obrany medzitým zásobuje verejnosť skreslenými informáciami. Tvrdia, že "nepriateľ" bol s veľkými stratami zatlačený späť na východiskové pozície. Tieto vyhlásenia by mohli byť prinajmenšom zábavné, keby situácia nebola natoľko vážna. Obe strany konfliktu totiž predstierajú, že nepriateľovi spôsobili ťažké straty, zatiaľ čo sami utrpeli len minimálne škody. 

Situácia pri Náhornom Karabachu sa prudko vyostrila v noci z piatka na sobotu, keď prepukli boje s nasadením letectva, delostrelectva a tankov. V nedeľu azerbajdžanské ministerstvo obrany oznámilo jednostranné prímerie, intenzívne boje však pokračovali. Karabašské úrady uviedli, že sú ochotné posúdiť návrh na ukončenie paľby, ale len vtedy, ak sa vojská vrátia na predchádzajúce pozície.

Azerbajdžan v sobotu oznámil, že ovládol niekoľko strategických výšin a obcí v Náhornom Karabachu. Priznal stratu 12 vojakov, bojového vrtuľníka a tanku. Arménsky prezident zase oznámil, že v bojoch bolo zabitých 18 arménskych vojakov a ďalších 35 bolo zranených. Arménci tiež tvrdia, že v oblasti Náhorného Karabachu bol zabitý aj dvanásťročný chlapec, Azerbajdžan zároveň pripisuje arménskej paľbe zodpovednosť za smrť dvoch civilistov.

 

Arménsky prezident Serž Sargsjan a jeho azerbajdžanský náprotivok Ilham Alijev sa stretli ešte koncom minulého roka pri mierových rokovaniach. Teraz je všetko inak.
Zobraziť galériu (3)
Arménsky prezident Serž Sargsjan a jeho azerbajdžanský náprotivok Ilham Alijev sa stretli ešte koncom minulého roka pri mierových rokovaniach. Teraz je všetko inak.  (Zdroj: SITA)

Arménsko a Azerbajdžan vedú spor o Náhorný Karabach už desiatky rokov. Prevažne arménske obyvateľstvo tejto oblasti sa odtrhlo od Azerbajdžanu v krvavej vojne na prelome 80. a 90. rokov, výsledkom konfliktu bolo asi 30-tisíc mŕtvych, státisíce ľudí utiekli. Rokovania od uzatvorenia prímeria v roku 1994 až doteraz k vyriešeniu sporu neviedli. Mierovú zmluvu obe krajiny doteraz neuzavreli.

Turecko v tomto súboji podporuje Azerbajdžan, ktorému prezident Recep Erdogan prisľúbil pomoc až do "konca konfliktu" s Arménskom. Situáciu pozorne sleduje aj ruská strana, nakoľko sa odohráva pri spoločných hraniciach. Ruská hlava štátu v minulosti podporila Arménsko, v krajine má veľkú vojenskú základňu, ktorú pravidelne zásobuje najmodernejšou technikou.

Viac o téme: BojeAzerbajdžanArménskoNáhorný Karabach
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu