Piatok3. máj 2024, meniny má Galina, zajtra Florián

Ruskí vojaci zajatí na východe Ukrajiny sú teroristi: Súd rozhodol o mimoriadnom treste!

Jevgenij Jerofejev a Alexander Alexandrov Zobraziť galériu (3)
Jevgenij Jerofejev a Alexander Alexandrov (Zdroj: TASR)

KYJEV - Súd v Kyjeve dnes odsúdil k 14 rokom väzenia dvoch ruských vojakov zajatých vlani na Ukrajine. Informovala o tom agentúra Interfax.

Jevgenij Jerofejev a Alexander Alexandrov čelili okrem iného obžalobe z podnecovania terorizmu a proces mal dokázať, že sa Rusko aktívne zúčastnilo vojny o Donbas na východe Ukrajiny. Špekuluje sa, že odsúdení Rusi by sa mohli stať súčasťou výmeny väzňov, v rámci ktorej by sa na Ukrajinu vrátila v Rusku odsúdená dôstojníčka ukrajinského letectva Nadija Viktorivna Savčenková.

Jevgenij Jerofejev a Alexander
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Rusko tvrdí, že obaja vojaci, údajne agenti vojenskej rozviedky GRU, boli už z aktívnej služby prepustení a v Donbasu pôsobili ako dobrovoľníci. Zajatí boli vlani v máji počas prieskumnej akcie, pri ktorej padol ukrajinský vojak.

Jevgenij Jerofejev a Alexander
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: TASR)

Médiá v Rusku a na Ukrajine dlhodobo špekulujú, že by verdikt nad oboma Rusmi mohol odštartovať výmenu väzňov, v dôsledku ktorej by sa do vlasti vrátila dôstojníčka Savčenková. Tá bola v Rusku odsúdená na 22 rokov väzenia za údajný podiel na smrti dvoch ruských novinárov. Teraz drží hladovku a jej zdravotný stav je podľa advokáta veľmi vážny.

Viac o téme: Jevgenij JerofejevAlexander Alexandrov
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu