Utorok28. máj 2024, meniny má Viliam, zajtra Vilma

Súd nariadil vziať egyptského únoscu na osem dní do väzby: Srdcervúci odkaz polícii!

zadržaný Sajf Addín Mustafa Zobraziť galériu (2)
zadržaný Sajf Addín Mustafa

LARNAKA - Cyperský súd dnes nariadil vziať na osem dní do väzby Egypťana, ktorý sa priznal k utorkovému únosu lietadla spoločnosti EgyptAir letiaceho na vnútroštátnej linke.

Páchateľ posádku donútil, aby zmenila pôvodný kurz lietadla, ktoré malo letieť z Alexandrie do Káhiry, a pristála s ním na Cypre. Vyhrážal sa jej pritom aktivovaním výbušnín, ktoré boli - ako sa ukázalo neskôr - falošné.

Cyperský prokurátor Andreas Lambrianou dnes informoval, že podozrivý muž čelí viacerým obvineniam vrátane únosu lietadla, nezákonného držania výbušnín, únosu ľudí a vyhrážania sa násilím.

Dramatický únos lietadla sa skončil pokojne, keď cyperská polícia zatkla 59-ročného Egypťana, identifikovaného ako Sajf Addín Mustafa. Ujmu na zdraví neutrpel žiaden zo 72 ľudí na palube lietadla Airbus A320.

Cyperskí predstavitelia už v utorok vyhlásili, že páchateľovo konanie zrejme nesúvisí s terorizmom, ale týka sa vzťahu s bývalou manželkou, ktorá momentálne žije v Larnake. Podľa dnešného vyhlásenia prokurátora muž polícii povedal: "Čo má robiť človek, ktorý 24 rokov nevidel svoju ženu a deti a egyptská vláda mu to nedovolí?"

Súd nariadil vziať egyptského
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Únosca civilného lietadla použil falošnú vestu s výbušninami

Únosca egyptského linkového lietadla, ktoré pristálo včera na Cypre, použil pri svojom čine falošnú vestu s výbušninami. Informuje o tom stanica BBC s odvolaním sa na príslušné bezpečnostné úrady. 

Motívy jeho konania zostávajú naďalej nejasné, cyperský prezident však spojitosť incidentu s terorizmom vylúčil. Dráma na cyperskom letisku Larnaka sa skončila prepustením pasažierov, pričom nikto neutrpel zranenia. 

Cyperské úrady identifikovali únoscu, ktorý sa vzdal polícii, ako Sajfa ad-Dína Mustafú a označili ho za "psychicky nestabilného" jedinca. Úrady v Káhire vypočúvajú aj jeho príbuzných, pripomenula agentúra AP. 

Mustafá chcel najskôr hovoriť so svojou bývalou cyperskou manželkou, ktorú polícia priviedla na letisko, únosca neskôr vyslovil niekoľko "nezreteľných" požiadaviek. Polícia evakuovala i pláž pri tamojšom letisku. 

Lietadlo typu Airbus A320 s 56 pasažiermi sa stalo terčom únosu počas vnútroštátneho letu z Alexandrie do Káhiry. Na záberoch bezpečnostnej kamery na káhirskom letisku je vidno, že Mustafá prešiel dvoma kontrolami. 

Únosca civilného lietadla má kriminálnu minulosť

Únosca egyptského civilného lietadla, ktoré v utorok pristálo na letisku v cyperskom meste Larnaka, má záznam v registri trestov za falšovateľskú činnosť a v minulosti bol podozrivý aj z množstva prípadov sprenevery, krádeže a prechovávania narkotík. Vyhlásil to egyptský rezort vnútra, ktorý v noci nadnes citovala agentúra DPA.

Sajf ad-Dín Mustafá a jeho príručná batožina prešli na letisku Burg al-Arab v Alexandrii, odkiaľ mal let č. 181 spoločnosti EgyptAir smerovať do metropoly Káhira, dôslednou bezpečnostnou kontrolou. Mustafá však neskôr z povolených osobných predmetov - káblov a krytov na mobilné telefóny - zostavil falošný samovražedný pás, spresnilo egyptské ministerstvo. 

Egyptská vláda na podporu svojich vyhlásení zverejnila záber z bezpečnostnej kamery na alexandrijskom letisku, kde je vidno, ako únosca prechádza dvoma osobnými prehliadkami, ako aj röntgenovú fotografiu jeho batožiny. 

 

Viac o téme: CyprusLarnaka
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu