Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Únosca lietadla nekonal z lásky k expartnerke: Je to krajne nebezpečný muž, šíril bolesť a strach

Sajfaddín Mustafá
Sajfaddín Mustafá (Zdroj: SITA/AP)

NIKÓZIA - Egypťan, ktorý podľa úradov uniesol v stredu lietadlo so 72 osobami na Cyprus, je "krajne nebezpečným mužom" a nie je pravda, že by konal z lásky k bývalej partnerke a deťom, ako uviedli niektoré médiá. Cyperčanka Marina Paraschouová, exmanželka únoscu Sajfaddína Mustafu, to uviedla v rozhovore zverejnenom dnes denníkom Phileleftheros.

Podľa vyjadrení, ktoré citovala agentúra AP, Mustafá v minulosti užíval drogy a terorizoval rodinu, pričom bil svoju manželku i deti. Paraschouová tiež poprela, že by s ňou chcel po únose hovoriť, a tvrdí, že polícia ju len požiadala, aby identifikovala jeho hlas. 

Airbus A320 egyptského vlajkového dopravcu EgyptAir smerujúci z Alexandrie do Káhiry pristál v cyperskej Larnake po tom, ako 59-ročný Mustafá počas letu pohrozil odpálením falošného samovražedného pásu. Cyperskí predstavitelia následne uviedli, že jeho konanie zrejme nesúvisí s terorizmom, ale týka sa vzťahu s bývalou manželkou, ktorá v súčasnosti žije práve v tomto meste. 

Podľa Paraschouovej sú "klamstvom" informácie, že s ňou chcel exmanžel hovoriť. Cyperskí predstavitelia predtým uviedli, že Mustafá požiadal policajných vyjednávačov, aby odovzdali Paraschouovej list, v ktorom vyzýval na prepustenie 63 žien väznených v Egypte. 

Dráma na letisku v Larnake sa skončila po niekoľkých hodinách zatknutím únoscu po tom, ako nechal z lietadla vystúpiť zvyšných cestujúcich a členov posádky. Po predvedení pred sudcu sa údajne obhajoval otázkou: "Čo má robiť človek, ktorý 24 rokov nevidel svoju ženu a deti a egyptská vláda mu to nedovolí?" 

Podľa oficiálnych zdrojov pôsobil Mustafá ako "duševne nestabilný", zatiaľ čo Paraschouová o ňom tvrdí, že je "fanatickým" podporovateľom Organizácie za oslobodenie Palestíny a v minulosti sa chválil podielom na zabití troch izraelských vojakov a štyri roky bol väznený v Sýrii. "Tento muž sa nikdy nestaral o svoje deti, ani minútu... Šíril len bolesť, biedu a strach," povedala Paraschouová. 

Jej tvrdenia podporuje aj vyjadrenie pilota uneseného lietadla Amra Gammála, ktorého únosca nechal rozhodnúť, či pristane na Cypre, v Grécku alebo Turecku. Ako povedal v stredu na tlačovej konferencii v Káhire, voľba padla na Cyprus, pretože bol najbližšie.

Viac o téme: Marina ParaschouováSajfaddín Mustafá
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu