Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Únosca lietadla ako MacGyver? VIDEO Takto mal muž prejsť cez rozum bezpečnostným opatreniam!

Únoscu po vzdaní sa zatkli. Zobraziť galériu (2)
Únoscu po vzdaní sa zatkli. (Zdroj: SITA/AP)

KÁHIRA - O tom, ako mohol prejsť únosca Sajf Addín Mustafa bezpečnostnou kontrolou na letisku v Alexandrii a pritom mať na sebe falošný samovražedný pás s výbušninami, sa viedli viaceré špekulácie, ktoré opäť otvorili otázku nutnosti zvýšenia protiteroristických opatrení v Egypte. Podľa tamojšieho rezortu vnútra však bolo všetko inak, muž si zariadenie do vesty vyrobil až v lietadle a pomocou atrapy stroj namiesto do Káhiry odklonil na Cyprus.

Bláznivá FOTO s únoscom lietadla na Cyprus: Rukojemník sa škerí vedľa muža s "výbušninami"

Sajf Addín Mustafa a jeho príručná batožina prešli na letisku Burg al-Arab v Alexandrii, odkiaľ mal let č. 181 spoločnosti EgyptAir smerovať do metropoly Káhira, dôslednou bezpečnostnou kontrolou. Mustafa však neskôr z povolených osobných predmetov, káblov a krytov na mobilné telefóny, zostavil falošný samovražedný pás, spresnilo egyptské ministerstvo.

Egyptská vláda na podporu svojich vyhlásení zverejnila záber z bezpečnostnej kamery na alexandrijskom letisku, kde je vidno, ako únosca prechádza dvoma osobnými prehliadkami, ako aj röntgenovú fotografiu jeho batožiny.

Prokurátor dnes oznámil, že muž, ktorého už v utorok úrady identifikovali ako 59-ročného Sajfa Addína Mustafu, čelí obvineniu z únosu, nelegálneho držania výbušnín a z hrozby použitia násilia.

Únos skončil bez obetí a zranení, muž sa po niekoľkohodinovom vyjednávaní vzdal. Úrady vylúčili teroristický motív a špekuluje sa o tom, že Mustafu k činu viedli rodinné problémy. To dnes prokurátor potvrdil, keď vyhlásil, že Egypťan pri výsluchu povedal: "Čo má človek robiť, keď nevidel svoju ženu a deti 24 rokov a egyptská vláda mu to nedovolí?"

Únosca lietadla ako MacGyver?
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: SITA/AP)

Na Cypre žije jeho bývalá partnerka a podľa správ z Egypta si so sebou po nezhodách s Mustafom odviezla aj ich deti. V utorok sa objavili správy, že Mustafa pri vyjednávaní žiadal o kontakt s bývalou ženou, ale vznášal aj iné požiadavky, napríklad oslobodenie egyptských žien z väzenia, či stretnutie so zástupcom Európskej únie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu