Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Dátumy, ktoré zjazvili svet: Najhoršie a najneuveriteľnejšie únosy lietadiel od roku 1931

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: thinkstock.com)

BRATISLAVA – Prvý únos lietadla sa odohral v roku 1931 v juhoamerickom Peru. Odvtedy sa svet stal svedkom desiatok únosov, ktoré navždy poznamenali leteckú dopravu a postarali sa aj o sprísnenie bezpečnostných opatrení na letiskách.

29. marca 2016 -  Linkové lietadlo unesené v Egypte s vyše 80 ľuďmi na palube pristálo dnes na medzinárodnom letisku v Larnake na Cypre. Egyptské ministerstvo civilného letectva potvrdilo, že vnútroštátny let číslo 181 spoločnosti EgyptAir, smerujúci z Alexandrie do Káhiry s 81 cestujúcimi na palube, uniesol cestujúci, ktorý tvrdil, že má na sebe opasok s výbušninami. Jeho motívom bolo stretnutie s bývalou manželkou a ich spoločný život na Cypre, kde chcel získať azyl.

Dátumy, ktoré zjazvili svet:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)

Dátumy, ktoré zjazvili svet:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA/AP)


Február 1931 - Prvý známy únos lietadla zaznamenali v juhoamerickom Peru.

Júl 1948 - Pri prvom ázijskom únose lietadla, kde sa lietadla spoločnosti Cathay Pacific zmocnili štyria čínski únoscovia, zahynulo 25 ľudí. Lietadlo, ktoré smerovalo z Macaa do Hongkongu sa zrútilo do mora.

August 1960 - Prvý zaznamenaný únos lietadla v Zväze sovietskych socialistických republík (ZSSR), podrobnosti však neboli zverejnené.

Júl 1968 - Prvý arabsko-izraelský incident a tiež prvý zo série politických únosov predstavoval únos izraelského lietadla v talianskom Ríme. Traja arabskí únoscovia na unesenom lietadle odleteli do Alžírska.

September 1974 - Muž z dvoma granátmi požadoval, aby pilot lietadla spoločnosti Air Vietnam, letiaceho z Danagu, zmenil kurz na Hanoj. Po tom, čo únosca odpálil granáty, zahynulo všetkých 70 osôb na palube.

August 1990 - Jedenásť sovietskych trestancov ustúpilo bezpečnostným silám po únose lietadla Aeroflot Tu-154 s 92 pasažiermi a deviatimi členmi posádky.

2. októbra 1990 - Došlo k únosu lietadla čínskej spoločnosti CAAC Boeing-737 so 104 osobami na palube letiaceho z mesta Sia-men do Kantónu. Pri pristávaní na letisku v Kantóne sa lietadlo z neobjasnených príčin zrazilo s ďalšími dvoma strojmi. Pri nehode zahynulo 128 osôb vrátane únoscu, ktorým bol čínsky občan.

14. februára 1991 - Japonský turista Hiromu Kato nafúknutým papierovým vreckom imitujúcim bombu odklonil z trasy Tokio-San Francisco-Chicago lietadlo Boeing-747. Pilotovi nakoniec po 2 500 kilometrov dlhého letu došla s únoscom trpezlivosť a rozhodol sa na pôvodnú trasu vrátiť.

Júl 1999 - Muž uniesol japonské lietadlo s 517 ľuďmi na palube a usmrtil pilota.

December 1999 - O únos lietadla na trase Praha - Düsseldorf sa neúspešne pokúsil arabsky hovoriaci muž, ktorý sa vyhrážal posádke, že lietadlo vyhodí do vzduchu. Po 70-minútovom lete pristálo lietadlo spoločnosti Lufthansa s 23 pasažiermi bezpečne a načas v západonemeckom Düsseldorfe, kde sa 41-ročný únosca vzdal polícii.

12. septembra 2005 - Telesne postihnutý muž a jeho syn uniesli malé lietadlo s približne 25 osobami na palube, ktoré bolo na ceste z provincie Caquetá do Bogoty. Granáty na palubu preniesli ukryté v invalidnom vozíku, ktorý kvôli svojej veľkosti nemohol prejsť detektorom kovov. Páchatelia Porfirio Ramirez (42) a jeho 23-ročný syn Linsen sa vzdali asi päť hodín po prepustení rukojemníkov.

3. októbra 2006 - Dopravné lietadlo tureckej spoločnosti Turkish Airlines so 107 cestujúcimi a šiestimi členmi posádky na palube uniesli dvaja Turci počas letu z albánskej metropoly Tirana do Istanbulu. Dôvodom ich činu bol protest proti nachádzajúcej návšteve pápeža Benedikta XVI. v Turecku.

9. septembra 2009 - Boeing 737 spoločnosti AeroMexico bol unesený po odlete z letiska neďaleko letoviska Cancún na juhozápade krajiny. Krátka dráma uneseného mexického lietadla sa skončila bez krviprelievania. Únos zorganizoval 44-ročný náboženský fanatik z Bolívie, ktorý tvrdil, že konal na základe božieho zjavenia. Únosca tvrdil, že chcel varovať mexického prezidenta Felipeho Calderóna pred hroziacim zemetrasením.

17. februára 2014 - Lietadlo etiópskej leteckej spoločnosti Ethiopian Airlines uniesol do švajčiarskej Ženevy jeho druhý pilot, ktorý sa následne vzdal policajtom a požiadal o azyl vo Švajčiarsku. Kopilot sa zmocnil lietadla, keď pilot odišiel na toaletu. Muž sa zamkol v kokpite a po pristátí opustil stroj oknom pomocou lana a vzdal sa. Pasažierom ani ďalším členom posádky podľa polície nehrozilo nebezpečenstvo, pretože druhý pilot nebol ozbrojený. O azyl žiadal údajne preto, že sa obával perzekúcie vo svojej krajine.

Viac o téme: únos lietadla
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu