Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

V Turecku stúpa napätie: Na mestá zaútočili Kurdi aj Daeš, smrť vojakov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

NUSAYBIN - Traja tureckí vojaci zahynuli a 14 ďalších utrpelo zranenia pri dnešnom útoku kurdských ozbrojencov počas armádnej operácie v meste Nusaybin na juhovýchode Turecka. Podľa agentúry Reuters o tom informovala vo svojom komuniké turecká armáda.

Od vlaňajšieho júla, keď stroskotal krehký mierový proces medzi tureckou vládou a kurdskými povstalcami, je prevažne Kurdmi obývaný juhovýchod Tureckej republiky dejiskom násilností a ozbrojených zrážok medzi členmi v Turecku zakázanej Strany kurdských pracujúcich (PKK).

Starobylý 80-tisícový Nusaybin - v kurdčine Nisébín - leží pri hraniciach so Sýriou, je obývaný obyvateľstvom prevažne kurdského pôvodu a sídlom kresťanskej titulárnej diecézy.

Ďalšie rakety dopadli na mesto Kilis

Dve rakety vypálené z územia Sýrie ovládaného Daešom zasiahli dnes turecké mesto Kilis a spôsobili zranenia najmenej dvom ľuďom. Oznámila to agentúra Reuters s odvolaním sa na turecké bezpečnostné zdroje.

Kilis, ležiaci neďaleko turecko-sýrskych hraníc, zasahujú raketové útoky zo Sýrie už niekoľko týždňov v kuse. V sobotu naň dopadli tri rakety, tie však nikoho nezranili. V meste našlo útočisko 110.000 sýrskych utečencov.

Podľa tureckých predstaviteľov prichádzajú militanti k hraniciam na motocykloch a odtiaľ odpaľujú na Kilis rakety. Pre tureckú armádu je s húfnicami na hraniciach totiž dosť ťažké zasiahnuť mobilné ciele. Podľa tureckých zdrojov pri ostreľovaní Kilisu zahynuli od 18. januára tohto roku už takmer dve desiatky ľudí.

Viac o téme: TureckoNusaybin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu