Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Cieľ dohody o migrantoch medzi EÚ a Tureckom je jasný: Toto sú reakcie politikov!

Turecký premiér  Ahmet Davutoglu na tlačovke s Donaldom Tuskom a Jean-Claudom Junckerom Zobraziť galériu (6)
Turecký premiér Ahmet Davutoglu na tlačovke s Donaldom Tuskom a Jean-Claudom Junckerom (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Cieľom dohody medzi EÚ a Tureckom o utečencoch je odradiť prevádzačov a podporiť legálnu migráciu, aby sa zabránilo umieraniu detí a žien v Egejskom mori. Na spoločnej tlačovej konferencii s predsedom Európskej rady Donaldom Tuskom a šéfom Európskej komisie Jeanom-Claudom Junckerom to dnes po skončení summitu EÚ povedal turecký premiér Ahmet Davutoglu.

Podľa neho ide o "veľmi spravodlivé riešenie" pre utečencov, ktorí si zvolia cestu legálnej migrácie. Jeho súčasťou je aj zdieľanie nákladov. Davutoglu zdôraznil, že celkovo šesť miliárd eur, ktoré EÚ uvoľní na pomoc pre sýrskych utečencov, si neponechá Turecko, ale dostanú ich migranti. Časť finančných prostriedkov však bude určená aj pre vytvorenie chránených zón v Sýrii pre takýchto utečencov.

Ahmet Davutoglu
Zobraziť galériu (6)
Ahmet Davutoglu  (Zdroj: SITA)

Za dôležitý aspekt považuje Davutoglu Tureckom požadovanú liberalizáciu vízového režimu, ktorá by mala byť realitou do konca júna. Turecko musí splniť 72 podmienok, zatiaľ tak urobilo v 37 bodoch. Davutoglu vyjadril nádej, že Ankara splní všetky požiadavky do začiatku mája.

Grécko stojí pred ťažkou úlohou

Podľa Junckera stoja EÚ a najmä Grécko napriek dohode pred herkulovskou úlohou. Na jej zvládnutie bude treba 4000 zamestnancov pohraničnej agentúry Frontex a Európskeho podporného úradu pre azyl (EASO). V nasledujúcich šiestich mesiacoch si to vyžiada náklady 280-300 miliónov eur. Juncker v tejto súvislosti oznámil, že vymenoval koordinátora EÚ pre implementáciu dohody s Tureckom. Stal sa ním Holanďan Maarten Verwey, ktorého krajina v súčasnosti predsedá Rade EÚ.

Turecký premiér  Ahmet
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Merkelová Európe verí: Zvládneme to!

Nemecká kancelárka Angela Merkelová po dvojdňových  tvrdých rokovaniach konštatovala, že Európa zvládne aj túto zaťažkávaciu skúšku. "Po 20. marci (...) Turecko vezme späť všetkých nelegálnych migrantov," vyhlásila. Každý, kto sa vydá na túto nebezpečnú cestu, riskuje nielen svoj život, ale ani nemá vyhliadky na úspech, dodala Merkelová.

Cieľ dohody o migrantoch
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Rakúsky kancelár Werner Faymann sa domnieva, že dohoda o utečencoch bude účinná. Model prijatia 72.000  sýrskych utečencov treba podľa neho po jednom až dvoch mesiacoch znova preskúmať. Faymann tiež očakáva ďalšie diskusie v krajinách EÚ o rozdelení utečencov. Myslí si, že keby každá krajina EÚ tak ako Rakúsko prijala množstvo utečencov zodpovedajúce počtu obyvateľov, EÚ by mohla pojať približne dva milióny migrantov.

Orbán je s výsledkami spokojný

Maďarský premiér Viktor Orbán je s výsledkami summitu EÚ spokojný, pretože jeho krajina nie je povinná prijať utečencov. "Najväčšiu hrozbu sme odvrátili," citovala ho agentúra MTI. Orbán narážal na to, že neboli stanovené povinné utečenecké kvóty. Maďarsko si môže "vydýchnuť", pretože tentoraz nemuselo zaujať postoj k prerozdeľovaniu utečencov, čo bolo cieľom jeho diplomacie.

Cieľ dohody o migrantoch
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

Podľa Sobotku sa vývoj migračnej krízy zmení

Podľa českého premiéra Bohuslava Sobotku má dohodu EÚ s Tureckom potenciál zmeniť doterajší vývoj migračnej krízy. "V nedeľu skončí súčasný model, keď pašerácke gangy privážali na grécke ostrovy stovky ilegálnych migrantov denne. Tí budú teraz vracaní späť do Turecka. ČR jednoznačne podporila uzavretú dohodu," citovala Sobotku stránka vlada.cz.

Cieľ dohody o migrantoch
Zobraziť galériu (6)
 (Zdroj: SITA)

ČR sa do záverečnej dohody s Tureckom a záverov Európskej rady podarilo presadiť niekoľko prioritných bodov. Predovšetkým ide o potvrdenie, že dohoda s Tureckom nezakladá žiadne nové záväzky pre členské štáty v oblasti relokácie a presídľovania. Záväzok vízovej liberalizácie platí len pri splnení podmienok platných pre všetkých kandidátov na bezvízový styk s EÚ, ktorými sú napríklad Ukrajina alebo Gruzínsko.

Ďalším bodom, ktorý ČR presadila do záverov Európskej rady, bola otázka dodržiavania ľudských práv a slobody prejavu v Turecku.  Do textu sa tak s podporou krajín Vyšehradskej štvorky (V4) dostala podpora krajín západného Balkánu pri regulácii nelegálnej migrácie.

Viac o téme: Angela MerkelováTureckoDonald TuskEurópska úniaJean Claude-Juncker
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu