Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

V Sýrii pokračuje sťahovanie vojsk: Jasné slová o prípadnom návrate Putinovej armády!

Ilustračné foto Zobraziť galériu (3)
Ilustračné foto (Zdroj: RAF)

MOSKVA - Ruskú základňu Humajmím v Sýrii dnes opustila ďalšia skupina ruských lietadiel, ktoré v uplynulých mesiacoch náletmi na pozície protivládnych povstalcov podporovali armádu vernú sýrskemu prezidentovi Bašárovi Asadovi. S odvolaním sa na ruské ministerstvo obrany o tom dnes informovala agentúra RIA Novosti.

Rozkaz na návrat časti ruských lietadiel zo Sýrie vydal ruský prezident Vladimir Putin s tým, že zostávajúce jednotky budú musieť plniť veľmi dôležitú misiu - kontrolovať dodržiavanie prímeria a vytvorenie podmienok na mierový proces v Sýrii. Prímerie v Sýrii platí od konca februára. Extrémistické frakcie, ako Islamský štát či Front an-Nusra, ho nedodržiavali.

Ruská letecká základňa Humajmím i materiálno-technická základňa ruského letectva v Tartúse budú pokračovať v obvyklej činnosti, uviedla RIA Novosti. V skupine lietadiel, ktorá sa dnes vydala do vlasti, je stroj Il-76, ako aj útočné lietadlá Su-25. V spoločnej formácii budú letieť až po ruské hranice, potom sa rozdelia a pristanú na svojej domovskej základni. Počíta sa aj s tým, že počas letu nad územím Ruska budú mať zastávky na doplnenie paliva a kontrolu technického stavu lietadla.

Agentúra RIA Novosti priniesla dnes videoreportáž z Voroneže, kde navrátivších sa letcov na letisku vítal dav ľudí s kvetmi, vlajkami a balónmi v rukách. V duchu tradície si pilotov po návrate do vlasti uctili chlebom a soľou. Ruské nálety sa v Sýrii začali vlani v septembri, čím došlo k posilneniu sýrskej vládnej armády, ktorá tak bola schopná opätovne získať pod kontrolu viaceré územia obsadené povstalcami.

Agentúra AP uviedla, že Rusko nenaznačilo, kedy sa do vlasti vydá ďalšia skupina lietadiel, ani počet strojov, ktoré sa v súlade s Putinovým rozkazom stiahnu.

Putinov rozkaz časovo koliduje so začiatkom konzultácií o ukončení bojov a obnovení mieru v Sýrii, ktoré sa pod dohľadom OSN začali v pondelok v Ženeve. Zúčastňujú sa na nich predstavitelia sýrskej vlády a zástupcovia umiernenej opozície podporovanej Západom.

Ruské sily sa po odchode môžu ešte do Sýrie vrátiť

Vplyvná poradkyňa sýrskeho prezidenta Bašára Asada, Busajna Šaabánová, v utorok vyhlásila, že ruské sily sa síce z krajiny stiahli, ale môžu sa vrátiť. Poradkyňa dodala, že Spojené štáty teraz musia vyvíjať tlak na Turecko a Saudskú Arábiu, aby prestali zásobovať povstalcov.

"Ak aj ruskí priatelia stiahli časť svojich síl, to neznamená, že sa nemôžu vrátiť," povedala Šaabánová pre televíziu al-Majádín so sídlom v Libanone.

Ruský prezident v pondelok 14. marca prekvapujúco oznámil, že väčšina ruských síl sa zo Sýrie stiahne. Rusko začalo pomáhať Damasku vlani v septembri, čim sa dramaticky zmenila situácia na bojovom poli v Sýrii. Tamojšia vojna už vstupuje do šiesteho roku trvania, pripomenula v utorok tlačová agentúra DPA.

Bašár Asad a Vladimir
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Rusko minulý mesiac vyhlásilo, že Asadova diplomacia nie je vhodná, čo vyvolalo špekulácie, že Putin naňho vyvíja tlak, aby bol na mierových rozhovoroch v Ženeve pružnejší. Asadova vláda totiž na predchádzajúcich rokovaniach odmietla diskutovať o prezidentskom poste alebo o prechode moci.

Šaabánová však poprela, že Putin vytvára nátlak na Damask, a zdôraznila nezávislosť a spôsobilosť sýrskych ozbrojených síl.

"Spájať ruský odchod (zo Sýrie) s vytváraním nátlaku na Damask - to nemá nič spoločné s pravdou," povedala poradkyňa Asada. "Rusko je spojenec a priateľ, ktorý s nami komunikuje s rešpektom a koná po vzájomnej dohode," dodala.

"Sýrska armáda dokáže nielen udržať si dobyté územia, ale takisto bojovať o nové oblasti, aby oslobodila čo najväčší možný počet dedín," vyhlásila poradkyňa.

V Sýrii pokračuje sťahovanie
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Šaabánová tiež vyhlásila, že po stiahnutí ruských síl bude rad na medzinárodnom spoločenstve, ktoré by malo zastaviť zásobovanie povstaleckých frakcií bojujúcich proti sýrskej vláde.

"Loptička je teraz na dvorci Spojených štátov: nasledovať by mal americký nátlak na Turecko a Saudskú Arábiu, aby prestali financovať teroristov a zastavili prísun zbraní," zdôraznila.

"Je tu možnosť zatvoriť hranice a nedovoliť žoldnierom prekročiť ich," dodala na záver Šaabánová.

Viac o téme: RuskoSýria
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu