Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Putin dvíha varovný prst: Dodržujte dohodu, Sýriu môžeme obsadiť za pár hodín!

Vladimír Putin
Vladimír Putin (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Ruský prezident Vladimir Putin dnes vyhlásil, že Rusko je v prípade nutnosti schopné obnoviť svoju vojenskú prítomnosť v Sýrii.

"Ak to bude potrebné, Rusko je doslova v priebehu niekoľkých hodín schopné zvýšiť svoju vojenskú prítomnosť v regióne do objemu adekvátneho situácii a využiť arzenál všetkých druhov, ktoré máme" k dispozícii, uviedol Putin na dnešnom stretnutí s príslušníkmi ruskej armády. 

Podľa agentúry TASS Putin súčasne poznamenal, že Rusko by k tomu pristúpilo nerado, lebo "vojenská eskalácia - to nie je naša voľba". Zdôraznil tiež, že Rusko sa preto "spolieha na zdravý rozum všetkých strán", na oddanosť sýrskeho vedenia i opozície mierovému procesu. 

Agentúra Reuters uviedla, že Putin označil ruskú misiu v Sýrii za úspech. Rusko začalo v Sýrii uskutočňovať nálety zamerané proti teroristickým skupinám Islamský štát (IS) a Front an-Nusra koncom septembra minulého roka, a to na základe žiadosti sýrskej vlády. Západ však Moskvu obviňoval z toho, že útočí aj na takzvanú umiernenú opozíciu. 

Putin v pondelok 14. marca nariadil ruskej armáde stiahnutie hlavnej časti ruských ozbrojených síl zo Sýrie. "Úloha, ktorú ministerstvo obrany a ozbrojené sily pred sebou mali, bola bezo zvyšku splnená," povedal Putin ministrovi obrany Sergejovi Šojgu. 

V pondelkovom vyhlásení Kremľa sa uvádzalo, že na odsune ruských jednotiek zo Sýrie sa dohodol sýrsky prezident Bašár Asad s Putinom po tom, ako ruské vojenské letectvo splnilo v Sýrii svoje základné úlohy. Rusko však ponechá v krajine vojenské stredisko, ktoré bude monitorovať dodržiavanie prímeria, písalo sa v danom vyhlásení. 

Viac o téme: Vladimír Putin
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu