Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Počet stále stúpa: Masívne zosuvy pôdy si vyžiadali už 59 obetí

Masívne zosuvy pôdy si vyžiadali už 59 obetí.
Masívne zosuvy pôdy si vyžiadali už 59 obetí. (Zdroj: SITA)

GUATEMALA - Počet obetí masívnych zosuvov pôdy v stredoamerickej Guatemale sa dnes zvýšil na najmenej 59, pričom úrady zároveň hlásia ďalšie stovky nezvestných, informovala agentúra DPA.

Záchranné zložky a dobrovoľníci v sobotu pokračovali v pátraní po zavalených osobách. Jeden dobrovoľný hasič zachránil svojho kolegu, ktorého počas záchranných prác predchádzajúcu noc zasypali sutiny. Dosiaľ sa podarilo záchranárom vytiahnuť 34 preživších.

Prezident Alejandro Maldonado v sobotu vyzval záchranárov, aby vo svojom úsilí nepoľavovali. K zosuvom pôdy došlo v noci na piatok na juhovýchodnom predmestí hlavného mesta Guatemala po tom, ako oblasť zasiahli niekoľko dní trvajúce prudké dažde. Tie uvoľnili obrovské balvany a prúdy bahna, ktoré následne zavalili približne 125 domov v obci Santa Catarina Pinula neďaleko metropoly. 

Niektoré domy sa ocitli po zosuve pôdy až 20 metrov pod úrovňou okolitého terénu, uviedol šéf hasičov Fritz García-Gallont. Na záchranných prácach sa zúčastňuje približne tisíc profesionálov a dobrovoľníkov. Po približne 72 hodinách je však podľa mnohých už málo pravdepodobné, že pod troskami domov a bahnom ešte niekto prežil.

Viac o téme: GuatemalaAlejandro MaldonadoSanta Catarina PinulaFritz García-Gallont
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu