Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Obrovský tajfún bičoval Taiwan: Štyria mŕtvi, desiatky zranených a domovy bez elektriny!

Na Taiwan dorazil tajfún Soudelor Zobraziť galériu (9)
Na Taiwan dorazil tajfún Soudelor (Zdroj: SITA)

TCHAJ-PEJ – Tajfún Soudelor dnes bičoval Taiwan, kde rúcal stromy a semafory a strhával elektrické vedenia. O život pripravil najmenej štyroch ľudí, jeden človek je nezvestný a desiatky ľudí utrpeli zranenia. Bez elektriny zostali takmer dva milióny taiwanských domácností, napísala tlačová agentúra AP.

Tajfún dorazil na pevninu dnes skoro ráno, priniesol silné vetry dosahujúce v nárazoch rýchlosti až 200 km/h a intenzívne dažďové zrážky. Očakáva sa, že sa presunie do Taiwanského prielivu a neskôr počas dňa na čínsku pevninu.

Vládna tlačová agentúra Central News Agency uviedla, že na východnom pobreží krajiny zmietol tajfún z pláže do mora osemročné dievčatko a jeho matku. Dvojička dievčaťa je nezvestná. Ďalšou obeťou je požiarnik, ktorého zabil a ďalšieho zranil opitý vodič po tom, ako sa pokúšali odstrániť padnutý strom z cesty na juhu ostrova.

Na Taiwan dorazil tajfún
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Taiwanská meteorologická služba varovala, aby sa ľudia mali na pozore pred zosuvmi pôdy v horských oblastiach a záplavami v nízko položených miestach. Úrady na juhovýchode Číny nariadili evakuáciu asi 158.000 ľudí a nariadili lodiam, aby zakotvili v prístavoch pred príchodom tajfúnu. Očakáva sa, že na pevninu vstúpi v provincii Fu-ťien dnes večer.

Na Taiwan dorazil tajfún
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

V piatok popoludní zachránila námorná polícia 55 univerzitných učiteľov a študentov, ktorí uviazli v letnom tábore na malom ostrove po tom, ako víchrica zastavila trajektovú plavbu. V tomto čase roky sú tajfúny v Juhočínskom mori a Tichom oceáne bežné, silu naberajú z teplých vôd mora a strácajú ju nad pevninou, dodala agentúra Reuters.

Viac o téme: TaiwanTajfún Soudelor
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu