Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Tropická búrka Erika má na svedomí desivé zosuvy pôdy: Vyžiadali si 35 mŕtvych!

Tropická búrka Erika zasiahla karibské štáty Zobraziť galériu (3)
Tropická búrka Erika zasiahla karibské štáty (Zdroj: SITA)

WASHINGTON/MIAMI – Najmenej 35 obetí na životoch si vyžiadali v karibskom ostrovnom štáte Dominika zosuvy pôdy spôsobené tropickou búrkou Erika. Bilancia je najvyššou svojho druhu od roku 1979, keď krajinu zasiahol hurikán David, ktorý po sebe zanechal 32 mŕtvych, informovala v piatok agentúra DPA.

V súvislosti s týmto prírodným živlom vyhlásili mimoriadny stav aj v americkom štáte Florida. Búrka s rýchlosťou pohybu 85 kilometrov za hodinu sa počas piatka dostala nad územie Dominikánskej republiky, pričom postupuje ďalej na západ. V sobotu sa očakáva jej presun cez Bahamy, na Floridu by mala doraziť v pondelok.

Podľa najnovších informácií amerického Národného hurikánového centra (NHC) so sídlom v Miami má Erika v priebehu soboty zoslabnúť na tropickú depresiu, píše agentúra Reuters. Napriek tomu zostávajú v pohotovosti úrady aj na Haiti, Kube, Portoriku, súostroví Turks a Caicos a Amerických Panenských ostrovoch.

Tropická búrka Erika mieri k Floride 

Tropická búrka Erika, presúvajúca sa karibskou oblasťou, dnes silným dažďom a prudkým vetrom ohrozovala Haiti a Dominikánsku republiku. Informovalo o tom americké Národné centrum pre hurikány (NHC) so sídlom v Miami s tým, že Erika sa bude presúvať severozápadným smerom na južnú Floridu.

Erika podľa informácií agentúry AP pred tým, ako sa vydala k Dominikánskej republike, zapríčinila na karibskom ostrove Dominika celkovo osem obetí na životoch. Šéf tamojšej polície uviedol, že v oblastiach sužovaných dažďom na juhovýchode ostrova vytiahli po zosuvoch pôdy ďalšie telá. Úrady pôvodne informovali o 20 nezvestných a štyroch obetiach.

Agentúra Reuters napísala, že meteorológovia predpokladajú postupné oslabovanie intenzity tropickej búrky s tým, že Spojené štáty by nemala zasiahnuť v sile hurikánu. Pri príchode na pobrežie Miami v nedeľu neskoro večer by mohol Eriku sprevádzať vietor s rýchlosťou 97 kilometrov za hodinu.

Tropická búrka Erika zasiahla
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Floridský guvernér Rick Scott vyhlásil dnes pred príchodom búrky Erika mimoriadny stav a upozornil, že búrka by mohla zotrvať na území Floridy od nedele do nasledujúceho týždňa. Scott vo štvrtok informoval o 8000 členoch Národnej gardy pripravených na mobilizáciu. Obyvateľov vyzval, aby sledoval správy a dodržiavali možné evakuačné plány.

Najväčšie riziko budú podľa NHC v nasledujúcich dňoch predstavovať silné lejaky v Dominikánskej republike a na Haiti, ktoré môžu zapríčiniť "život ohrozujúce bleskové povodne a zosuvy pôdy". Hurikán by mal prechodom cez pohoria Dominikánskej republiky a Haiti postupne oslabovať.

Eriku, ktorá bola piatym pomenovaným hurikánom v tohtoročnej sezóne, meteorológovia popisovali ako tropickú búrku, ktorej vývoj sa vzhľadom na jej charakter veľmi ťažko predpovedá.

Tropická búrka Erika zasiahla
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Viac o téme: Tropická búrkaErikaMiami
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu