Piatok17. máj 2024, meniny má Gizela, zajtra Viola

Nová teória o posledných sekundách tragického letu 4U9525: Cestujúci netušili, že idú na smrť!

Pri tragédii zahynulo všetkých 150 ľudí na palube lietadla.
Pri tragédii zahynulo všetkých 150 ľudí na palube lietadla. (Zdroj: SITA)

DIGNE-LES-BAINS - Na svete je nová teória o príčine pádu nemeckého Airbusu vo Francúzsku. Za obrovskou tragédiou môže byť otrava nebezpečnou chemikáliou.

Vyšetrovanie leteckých havárií je vždy komplikované. Aj v súčasnosti sú akékoľvek závery v prípade letu 4u9525 predčasné. Zatiaľ čo vyšetrovatelia pátrajú po príčinách, verejnosť špekuluje, ako mohlo lietadlo so skúseným pilotom takto havarovať. Podľa francúzskeho experta Bernarda Chabberta mohlo ísť o otravu lítiom. Povedal to pre francúzsky portál Europe 1.

Vyhlásil, že s istotou možno tvrdiť jednu vec. Zostup lietadla mali na svedomí piloti, išlo o bežný rytmus zostupu. Lietadlo tesne pred pádom asi osem minút náhle klesalo. Letovú výšku znížilo z 11 a pol kilometra na približne 1,8 kilometra. Kontakt so strojom sa stratil približne v čase 10:53 doobeda, keď bolo lietadlo vo výške asi 1,8 kilometra. Vtedy bolo vo vzduchu po odlete z Barcelony 45 minút. Posledných 10 minút pred nehodou bolo totálne rádiové ticho.

"Za normálnych okolností to znamená, že sa objavil problém. Takéto veľké zmeny letovej výšky sa nikdy nedejú bez vedomia letového dispečera. Potom sa už v lietadle nič nedialo. Najskôr ho riadil autopilot," nechal sa počuť Chabbert.

Ďalej povedal, že za príčinou môže byť otrava výparmi lítia. To sa nachádza aj v batériách mobilných telefónov. "Za posledných desať rokov došlo na palube linkových letov k 170 prípadom výbuchov lítiových batérií. Väčšinou išlo o baterky v mobiloch či smartfónoch. Dva boeingy 747 havarovali, pretože sa tieto lítiové články na palube vznietili. Výpary sú extrémne toxické, môžu zabíjať za niekoľko sekúnd," dodal Chabbert.

Vyšetrovatelia majú k dispozícii čiernu skrinku

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu