Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Škótsko odkazuje: Boli by sme pre EÚ oveľa prospešnejší, ako sú Briti

Alex Salmond
Alex Salmond (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Škótsky premiér Alex Salmond v pondelok upozornil EÚ, že Edinburgh by bol lepším a prospešnejším členom únie v porovnaní s tým, ako je to dnes v prípade Británie.

Líder hnutia za škótsku nezávislosť by podľa svojich slov preto očakával, že členovia únie jeho krajinu v prípade úspešného referenda o odtrhnutí sa od Londýna v bloku vrelo privítajú. Salmond poukázal v tejto súvislosti na fakt, že kým Briti sa by z EÚ chceli vystúpiť, Škóti v nej chcú zotrvať.

Avizovaným celobritským referendom o členstve by podľa jeho slov mohli byť "vytiahnutí z únie proti svojej vôli". Preto podľa neho "skutočná hrozba" nie je v nezávislom Škótsku, ale v ľudovom hlasovaní pripravovanom súčasnou vládou v Londýne. Škótsky líder však odmietol vstup Edinburghu do eurozóny, keďže podľa neho "nie je možné nikoho do spoločnej európskej meny nútiť".

Škótsko je súčasťou Spojeného kráľovstva už viac než tri storočia a v súčasnosti má štatút poloautonómneho územia. Samostatne si spravuje rezorty školstva, zdravotníctva, životného prostredia či súdnictva. Všeľudové hlasovanie o nezávislosti Škótska je naplánované na september.

Londýn pritom varuje Edinburgh, že nebude môcť používať britskú libru, čím dal jasne najavo svoj odmietavý postoj v tejto veci. EÚ zase Škótov varovala, že každá nová krajina oddelená od existujúceho štátneho útvaru bude musieť požiadať o členstvo v bloku a následne s tým budú musieť súhlasiť všetky členské krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu