Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

S členstvom v EÚ je po desiatich rokoch spokojných 28 percent Čechov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Desať rokov po vstupe do Európskej únie je s členstvom v tomto zoskupení spokojných 28 percent oslovených občanov ČR. Necelá tretina (31 percent) je nespokojná a takmer dve pätiny (38 percent) majú na túto otázku neutrálny názor. Ostávajúce tri percentá respondentov sa k problematike nedokázali vyjadriť.

Vyplýva to z prieskumu verejnej mienky CVVM, o ktorého výsledkoch informoval dnes internetový server Novinky.cz.

Veľkú spokojnosť s členstvom v EÚ prejavili štyri percentá opýtaných, skôr spokojných je 24 percent respondentov, skôr nespokojných 22 percent a veľmi nespokojných deväť percent oslovených.

Pokračuje tak veľmi mierny nárast spokojných (v roku 2012 25, o rok neskôr 26 percent oslovených) a pokles nespokojencov (41 percent v roku 2012, o rok neskôr 34 percent respondentov).

Viac ako polovica oslovených (53 percent) sa cíti občanmi ČR i EÚ, ďalšie dve pätiny občanov ČR však príslušnosť k EÚ necítia nikdy.

Najčastejšou príčinou nespokojnosti je zvyšovanie byrokracie, obmedzovanie európskymi normami a priveľký vplyv Únie na vnútornú politiku. Medzi kladmi je najviac oceňovaná možnosť cestovania a štúdia v členských krajinách, poskytovanie dotácií i vyššia miera bezpečnosti krajiny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu