Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Obama vidí nezávislosť Škótska ako vec voličov, no vzťah s Britániou ocenil

Barack Obama
Barack Obama (Zdroj: SITA)

BRUSEL - Americký prezident Barack Obama sa dnes vyjadril, že o tom, či bude Škótsko hlasovať za odtrhnutie od Spojeného kráľovstva a či Británia zostane členom EÚ, rozhodnú samotní Európania.

Obama sa nepletie do európskych politických záležitostí, mieni tlačová agentúra AP. Šéf Bieleho domu zdôraznil, že Británia je pre Spojené štáty "mimoriadnym partnerom".

Americký prezident tiež povedal, že hoci je rozhodnutie o odtrhnutí Škótska vecou škótskych voličov, USA majú hlboký záujem na tom, aby bolo isté, že jeden z ich najbližších spojencov, akého kedy mali, "zostane silným, zdatným, jednotným a efektívnym partnerom". Odporcovia škótskej nezávislosti na to reagovali s potešením.

Podľa Obamu to bola sčasti vytrvalosť Británie, ktorá umožnila svetovým lídrom stretnúť sa v Bruseli - sídle zjednotenej a výnimočne prosperujúcej Európy. Dodal, že je ťažké predstaviť si napredovanie, ak by Británia chýbala.

Šéf Bieleho domu sa k týmto otázkam vyjadril na spoločnej tlačovej konferencii s britským premiérom Davidom Cameronom po stretnutiach v Bruseli, kde sa konal summit G7. Obama sa spolu s európskymi lídrami v piatok zúčastní na oslavách 70. výročia vylodenia spojencov v Normandii počas druhej svetovej vojny, známom ako "Deň D".

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu