Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Biely dom poprel pôsobenie amerických jednotiek na Ukrajine

Biely Dom
Biely Dom (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký Biely dom dnes poprel tvrdenia Ruska, že v rámci ukrajinských jednotiek pôsobí aj 150 amerických špecialistov z komanda súkromnej bezpečnostnej služby Greystone, ktorí sú v uniformách zásahového oddielu Sokol.

Toto tvrdenie v noci nadnes odmietol hovorca Bieleho domu Jay Carney, ktorý sa odvolal na vyhlásenie spoločnosti Greystone.

O prítomnosti amerických žoldnierov na Ukrajine v utorok informoval v svojom komentári Šéfredaktor ruského periodika Národná obrana Igor Korotčeňa. Podľa agentúry UNIAN s touto tézou prišlo aj ruské minusterstvo zahraničných vecí, ktoré vyzvalo kyjevské vedenie, aby prestalo so zhromažďovaním vojenských síl. 

Ukrajinský minister vnútra Arsen Avakov podľa agentúry UNIAN v utorok potvrdil, že jeho rezort stiahol do Doneckej, Luhanskej a Charkovskej oblasti rezortné posily z iných regiónov. Ide o jednotky osobitného určenia, ktoré sú podľa jeho názoru schopné zvládnuť kritické situácie na juhovýchode Ukrajiny.

Podľa Ruska sa na východ Ukrajiny sťahujú oddiely vojsk ministerstva vnútra, novosformovanej Národnej gardy, ako aj dobrovoľníci radikálneho hnutia Pravý sektor podporovaní žoldniermi z Greystone v uniformách oddielu Sokol.

Ukrajinský rezort diplomacie označil tieto vyhlásenia ruských diplomatov za provokáciu. 

Analytik Korotčeňa napísal, že súkromná spoločnosť Greystone je jednou z najväčších svojho druhu na Západe a je tesne napojená na americké tajné služby, pričom sa využíva tam, kde by zapojenie štátnych štruktúr nebolo osožné. Jej príslušníci sa vyznačujú "osobitou krutosťou pri plnení bojových úloh," vyhlásil Korotčeňa.

Účinkovanie Greystone na Ukrajine môžu podľa jeho názoru financovať ukrajinskí oligarchovia a ich nasadenie zrejme odsúhlasilo americké ministerstvo zahraničných vecí, čo "svedčí o snahách zasiahnuť do vývoja" situácie na Ukrajine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu