Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Ukrajina prestala plniť zásobníky plynu, môže tak ohroziť stabilitu dodávok do Európy

Ilustračné foto
Ilustračné foto

KYJEV - Ukrajina prestala plniť zásobníky plynu. Môže tým ohroziť stabilitu dodávok ruského plynu do Európy. Informovala o tom ukrajinská agentúra Unian.

Ukrajinský minister energetiky Jurij Prodan dnes pred rokovaním kabinetu oznámil, že Ukrajina prestala pumpovať ruský plyn do podzemných zásobníkov. "Oddnes nepumpujeme do zásobníkov plyn. Stále však máme čas, aby sme napumpovali dostatočné množstvo plynu."

Gazprom minulý týždeň vyhlásil, že Ukrajina musí zvýšiť objem plynu vo svojich zásobníkoch, aby bol jeho transport do Európy stabilný.

Kyjev aktuálne rokuje s Moskvou o cene plynu. Snaží sa ju opäť stlačiť na úroveň 268,50 USD (194,93 eura) za 1000 kubických metrov (m3). Gazprom minulý týždeň vo štvrtok (3. 4.) oznámil, že zvyšuje cenu plynu pre Ukrajinu na 485 USD za 1000 m3. Bolo to druhé zvýšenie v priebehu dvoch dní. V utorok 1. apríla totiž Gazprom oznámil zvýšenie ceny za dodávky plynu pre Ukrajinu o 44 % na 385,50 USD za 1000 m3. Dôvodom ďalšieho zdraženia bolo vývozné clo na plyn pre Ukrajinu, ktoré Rusko zaviedlo od tohto mesiaca. Nová cena je najvyššia medzi všetkými odberateľmi Gazpromu.

Gazprom v utorok (8. 4.) vyhlásil, že Ukrajina nezaplatila za marcové dodávky plynu. Podľa ruského koncernu Kyjev tak dlhuje za plyn už 2,2 miliardy USD.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu