Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Americkí žoldnieri boli nad zákonom: Mohli sme beztrestne zavraždiť, koho sme chceli!

Žoldnieri z Blackwater
Žoldnieri z Blackwater (Zdroj: jutarnji.hr)

WASHINGTON - Nedávno zverejnené poznámky odhalili varovanie vyšetrovateľa amerického ministerstva zahraničných vecí, že žoldnieri bývalej bezpečnostnej firmy Blackwater Worldwide vnímajú samých seba ako osoby nad zákonom a ako osoby, ktoré rozhodujú viac než americkí predstavitelia. Informovala o tom dnes agentúra AP.

Varovanie úradníkov ministerstva vyšlo len niekoľko týždňov pred streľbou na bagdadskom námestí Nisúr, pri ktorom prišlo o život 14 ľudí a 18 ďalších bolo zranených. K streľbe došlo 16. septembra 2007. V súčasnosti prebieha súdny proces so štyrmi bývalými príslušníkmi ozbrojených síl firmy Blackwater.

Informáciu o varovaní priniesol americký denník The New York Times. Varovanie a ďalšie dokumenty ministerstva zahraničných vecí USA odhalili, že štátna inštitúcia si bola vedomá vážnych problémov, ktoré sa týkali firmy Blackwater a vládnych inšpektorov vykonávajúcich dohľad. Blackwater mala zmluvu s americkou vládou o ochrane diplomatov.

Agenti Blackwater zastrelili v Bagdade až 17 ľudí

Zamestnanci spoločnosti  porušili pravidlá použitia sily a spáchali tak zločin, za ktorý by mali byť potrestaní podľa zákona. Spoločnosť Blackwater trvá na tom, že jej zamestnanci oprávnene reagovali na útok proti konvoju amerického ministerstva zahraničných vecí. Podľa početných obvinení však strieľali bez rozlišovania do ľudí na rušnom námestí Nisúr.   

Z výsledkov vyšetrovania irackými orgánmi, podľa ktorých si incident pred troma týždňami vyžiadal 17 mŕtvych a 22 zranených vyplýva, že zamestnanci americkej bezpečnostnej služby Blackwater začali strieľať na civilistov v Bagdade bez príčiny.

Dvoch zamestnancov už odsúdili

Dvaja bývalí zamestnanci súkromnej bezpečnostnej služby Blackwater boli v roku 2011 uznaní za vinných z neúmyselného zabitia afganského civilistu. Firma Blackwater sa medzičasom premenovala na XE Services pre ostrú kritiku jej pôsobenia v Iraku.

Američania Justin H. Cannon a Christopher Drotleff zastrelili v máji 2009 neozbrojeného Kábulčana. Federálna porota ich však uznala za nevinných z vraždy, za ktorú by im hrozil doživotný trest. Zamestnanci neslávne známej agentúry si tak odsedia osem rokov.

Podľa rozhodnutia súdu sa muži podieľali aj na smrti druhého neozbrojeného civilistu. Prokurátor uviedol, že odsúdení prvého muža zabili v aute z frustrácie a hnevu a zranili aj šoféra. Druhý muž bol zastrelený pri prechádzke so psom. Obhajcovia tvrdili, že ochrankári strieľali v sebaobrane.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu