Štvrtok9. máj 2024, meniny má Roland, zajtra Viktória

Kerry: Rusko si vytvára základ pre vojenský zásah na východe Ukrajiny

John Kerry
John Kerry (Zdroj: SITA)

WASHINGTON - Americký minister zahraničných vecí John Kerry dnes otvorene obvinil ruských agentov zo separatistických nepokojov na východe Ukrajiny a povedal, že Moskva si tam zrejme vytvára základ pre podobný vojenský zásah ako na Kryme.

"Je jasné, že ruské osobitné sily a agenti boli katalyzátorom, ktorý vyvolal chaos posledných 24 hodín," povedal Kerry kongresmanom a dodal, že "by mohlo potenciálne ísť o zinscenovanú zámienku na vojenskú intervenciu, presne ako sme videli na Kryme", citovala ho agentúra Reuters.

Kerry pred senátnym výborom uviedol, že proruské demonštrácie vo východoukrajinskom Charkove i v Doneckej oblasti sú zinscenovanou zámienkou pre vojenský zásah, napísala agentúra Associated Press.

USA a ich európski spojenci sú jednotní a ochotní uvaliť prísne nové sankcie na ruskú energetiku, bankovníctvo a baníctvo, ak Rusko nebude rešpektovať zvrchovanosť Ukrajiny, varoval.

Podľa informácií agentúry Interfax a internetového vydania denníka Ukrajinska pravda Kerry tiež na výbore informoval, že sa so šéfom ruskej diplomacie Sergejom Lavrovom dohodli na rokovaniach o Ukrajine na zatiaľ nemenovanom mieste v Európe. Na schôdzke, na ktorej nebudú chýbať predstavitelia Ukrajiny a Európskej únie, by sa mali posúdiť možnosti deeskalácie situácie v regióne a ústavnej reformy na Ukrajine.

Schôdzka sa podľa agentúry Associated Press uskutoční na budúci týždeň.

Ruský prezident Vladimir Putin sa v stredu stretne s predstaviteľmi vlády, aby s nimi prerokoval ekonomické vzťahy s Ukrajinou, vrátane energetiky, oznámil dnes jeho hovorca Dmitrij Peskov. Štátom kontrolovaná plynárenská spoločnosť Gazprom uviedla, že Ukrajina nedodržala lehotu splatnosti marcovej faktúry za plyn, ktorá vypršala v pondelok o polnoci, a dlhuje ruskej plynárenskej spoločnosti 2,2 miliardy dolárov (1,60 mld. eur).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu