Pondelok20. máj 2024, meniny má Bernard, zajtra Zina

Rusko upokojuje Ukrajinu a USA: Nemáte dôvod na obavy

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

MOSKVA - Snahy obviniť Rusko zo sústreďovania jeho ozbrojených síl v prihraničí s Ukrajinou sú neopodstatnené. Vyhlásilo to dnes ruské ministerstvo zahraničných vecí, ktoré sa tým podľa Reuters snaží rozptýliť obavy Kyjeva a Západu vyvolané prítomnosťou ruských jednotiek v blízkosti hraníc východnej Ukrajiny.

"Spojené štáty a Ukrajina nemajú dôvod na obavy," ubezpečilo ruské MZV a dodalo, že Rusko mnohokrát vyhlásilo, že v oblasti hranice nepodniká žiadne nezvyčajné alebo neplánované aktivity vojenského významu. Ruský rezort pripomenul, že to potvrdili aj medzinárodné inšpekcie.

Každodenná činnosť ruských jednotiek na ruskom území nijako neohrozuje bezpečnosť USA a členských štátov Organizácie pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE), uvádza sa v dokumente. 

Moskva však vo svojom vyhlásení upozornila na výroky generálneho tajomníka NATO Andersa Fogha Rasmussena, predstaviteľov USA ako aj ďalších členských štátov aliancie o posilnení ozbrojených síl USA a NATO vo východnej Európe, v oblasti Baltického a Čierneho mora, pričom ako zámienka pre ich presun sa uvádzala napätá situácia okolo Ukrajiny. Rusko dodalo, že v tejto súvislosti už požiadalo NATO o vysvetlenie.

V situácii nedôvery a protiruskej kampane Rusko nevidelo zmysel vo svojej účasti na zasadnutí Stálej rady a Fóra OBSE, ktoré sa na podnet USA a Ukrajiny a v súvislosti s ich znepokojením ohľadom koncentrácie ruských jednotiek malo konať 7. apríla vo Viedni, pripomenul ruský rezort diplomacie.

Rusko však súčasne vyzvalo USA a ďalšie krajiny, aby prestali zneužívať OBSE na stupňovania napätia v súvislosti s vývojom na Ukrajine a podnikli radšej konkrétne kroky na riešenie tamojšej krízy.

Ako uviedla agentúra ITAR-TASS, stály predstaviteľ Ruska pri EÚ Vladimir Čižov vidí tesnú paralelu medzi nedávnymi protivládnymi nepokojmi v Kyjeve a súčasnými proruskými demonštráciami v Donecku - "akurát, že v Kyjeve sa to označovalo za povstanie ľudových más proti (prezidentovi Viktorovi) Janukovyčovi, kým v Donecku ide o militantný separatizmus, ktorý si vyžaduje zásah zložiek ministerstva vnútra".

Čižov kritizoval médiá za to, že informujú o ruských tankoch v prihraničí s Ukrajinou, ktorá tam však nikto reálne nevidel. "Teraz sa tanky objavili na východe Ukrajiny a sú ukrajinské," upozornil.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu