Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Mohutné protesty v Paríži: Francúzom sa nepáči prezident Hollande

Tisíce ľudí protestovali v Paríži proti prezidentovi Hollandovi
Tisíce ľudí protestovali v Paríži proti prezidentovi Hollandovi (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Približne 17.000 ľudí protestovalo dnes v centre Paríža proti francúzskemu socialistickému prezidentovi Francoisovi Hollandovi, oznámila agentúra AP. Účastníci protestného pochodu okrem iného vyjadrovali rozhorčenie nad ekonomickou politikou prezidenta, vysokou úrovňou nezamestnanosti i veľkým daňovým zaťažením obyvateľstva.

Protest v rámci "dňa hnevu" proti prezidentovi zorganizovali desiatky organizácií prevažne pravicového zamerania. Odhad počtu účastníkov poskytla polícia, organizátori uvádzali až sedemnásobne vyššie číslo. 

Demonštranti popri ekonomických témach vyzývali aj na zrušenie Hollandom presadeného zákona o legalizácii homosexuálnych manželstiev, ktorý vstúpil do platnosti vlani v máji. Počas protestu sa neobjavili zmienky o odhalení prezidentovej ľúbostnej aféry s herečkou Julie Gayetovou a následnom rozchode s jeho dlhoročnou partnerkou Valérie Trierweilerovou. 

S politikou súčasného šéfa Elyzejského paláca je podľa najnovších prieskumov spokojných len asi 22 percent Francúzov. V novembri vyjadrilo spokojnosť s Hollandom len 15 percent respondentov, čo bola najnižšia podpora pre francúzskeho prezidenta od skončenia druhej svetovej vojny.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu