Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Janukovyč nariadil: Politickú krízu bude riešiť pracovná skupina

Protesty na Ukrajine Zobraziť galériu (6)
Protesty na Ukrajine (Zdroj: SITA)

KYJEV - Ukrajinský prezident Viktor Janukovyč poveril tajomníka Rady národnej bezpečnosti a obrany Andreja Kľujeva vytvorením pracovnej skupiny na riešenie súčasnej politickej krízy. Informovala o tom dnes agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na oficiálnu webovú stránku prezidenta.

V pracovnej skupine budú zástupcovia vlády a prezidentskej administratívy. Janukovyč tiež vydal pokyn, aby sa členovia pracovnej skupiny už dnes stretli so zástupcami opozície.

Najmenej 70 policajtov utrpelo v nedeľu zranenia pri rozsiahlych zrážkach medzi protivládnymi demonštrantmi a bezpečnostnými zložkami v centre Kyjeva. Podľa ministerstva vnútra museli 50 z nich hospitalizovať s úrazmi hlavy, zlomeninami a pomliaždeninami. Jeden policajt utrpel bodnú ranu.

Na strane demonštrantov bolo podľa médií okolo 200 zranených, zranenia utrpeli aj štyria novinári. Strety v centre Kyjeva sa začali po 20. hodine. Radikálna časť z asi 100.000 demonštrantov, nosiaca masky a vyzbrojená drevenými palicami, sa pokúsila preraziť kordón policajtov strážiacich okolie vládnej štvrte. Bezpečnostné sily nasadili granáty so slzotvorným plynom a neskôr tiež vodné delo, hoci vonku bolo mínus osem stupňov Celzia. Protestujúci hádzali zápalné fľaše a podpálili šesť policajných vozidiel.

Radikálom, ktorým sa nepáči nevýrazný postup proeurópskej opozície voči vláde, sa pokúsil upokojiť opozičný líder Vitalij Kličko. Niekto z davu ho však postriekal hasiacim prístrojom.

Niekto z davu postriekal Vitalijho Klička hasiacim prístrojom
Zobraziť galériu (6)
Niekto z davu postriekal Vitalijho Klička hasiacim prístrojom  (Zdroj: SITA)

Podľa pozorovateľov začínajú najmä mladí účastníci protestov strácať trpezlivosť s konaním Klička. Vyčítajú mu, že postupuje nerozhodne, bez plánu a nedokáže zjednotiť roztrieštenú opozíciu. "Potrebujeme vodcu, ktorý nás dovedie k víťazstvu dnes a teraz. Potrebujeme meno," povedal Dmitrij Bulatov, jeden z vodcov pouličných protestov.

Na upokojenie situácie na Ukrajine vyzvalo aj zahraničie. Britský minister zahraničných vecí William Hague na Twitter v nedeľu večer napísal, že násilie nie je riešenie.

Spojené štáty vyzvali vládu aj opozíciu na zdržanlivosť. Rastúce napätie na Ukrajine je priamym dôsledkom odmietania tamojšej vlády uvedomiť si oprávnené rozhorčenie ľudí, uviedla hovorkyňa Rady národnej bezpečnosti Caitlin Haydenová. Namiesto toho sa pokojné protesty stávajú trestnými činmi a opozícia je zbavená svojej zákonnej ochrany.

Tieto protidemokratické kroky treba odvolať, konštatovala Haydenová, narážajúc na nové zákony namierené proti odporcom vlády, ktoré minulý týždeň prijal ukrajinský parlament. Haydenová v tejto súvislosti nevylúčila, že USA v prípade zhoršovania situácie zvážia aj sankcie voči Ukrajine.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu