Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Policajti na Ukrajine zranili už desiatky novinárov, dvoch údajne zbili

Demonštrácie v Kyjeve
Demonštrácie v Kyjeve (Zdroj: SITA)

KYJEV - Pri násilných stretoch medzi demonštrantami a ukrajinskými policajnými silami utrpelo za posledné dni zranenia najmenej 35 novinárov.

V utorok o tom informuje miestny mimovládny Inštitút pre masové informácie, ktorý sa zaoberá monitorovaním dodržiavania práv novinárov. Medzi zranenými sú predovšetkým miestni reportéri, skupina však informuje aj o prípade korešpondenta ruskej televíznej stanice REN TV, ktorého zranil ohlušovací granát a v nemocnici leží so zlomenou nohou.

Novinári pokrývajúci demonštrácie v Kyjeve majú strach najmä pred gumovými projektilmi, ktoré proti protestujúcim používajú špeciálne zásahové jednotky. Policajti podľa ukrajinského inštitútu zadržali aj dvoch dopisovateľov Rádia Sloboda a prepustili ich až po siedmich hodinách. Novinári Dmytro Barkar a kameraman Igor Ischanov pritom tvrdia, že policajti ich brutálne zbili.

"Brutálne ma zvalili na zem a sňali mi helmu. Niekoľkokrát ma udreli do hlavy obuškami," tvrdí Barkar na videozázname zverejnenom na stránke Rádia Sloboda.

Podľa Indexu novinárskej slobody za rok 2013 zostaveného organizáciou Reportéri bez hraníc patrí Ukrajina medzi najhoršie krajiny - zo 179 skúmaných krajín sa umiestnila až na 126. priečke.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu