Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Hrôza na Ukrajine: Policajta podpálili, na VIDEU horí ako fakľa!

Protesty v Kyjeve Zobraziť galériu (9)
Protesty v Kyjeve (Zdroj: SITA)

KYJEV - Životy troch ľudí si vyžiadali najnovšie zrážky medzi protivládnymi demonštrantami a políciou v Kyjeve. Potvrdila to dnes ukrajinská polícia a generálna prokuratúra. Jedného člena ozbrojených síl zas protestanti podpálili.

Naživo z Kyjeva

Dve obete podľa oznámenia prokuratúry priviezli v priebehu necelých troch hodín so strelnými zraneniami do národnej knižnice blízko lokalít, kde od nedele dochádza k zrážkam protestujúcich s políciou.
Druhý človek bol stále nažive, keď ho priviezli do budovy, krátko nato však zraneniam podľahol. Tretí muž zomrel po páde z budovy futbalového štadióna Dynamo. Podľa miestnych médií išlo o demonštranta, ktorého prenasledovali príslušníci zásahových zložiek.

Podpálili policajta

Potýčky medzi policajtami a protivládnymi demonštrantmi vyvrcholili podpálením jedného z ťažkoodencov. Členovia opozície ho poliali benzínom a zapálili. V akom stave sa nachádza, médiá neuvádzajú.

Na Ukrajine podpálili policajta

RIA Novosti informovala, že v centre Kyjeva periodicky naďalej dochádza k fyzickým potýčkam medzi zasahujúcou milíciou a radikálne ladenými demonštrantami, ktorí útočia kameňmi, zápalnými fľašami alebo svetlicami či delobuchmi. Ruská agentúra uviedla, že k ulici Gruševského, ktorá bola v posledných dňoch dejiskom najostrejších zrážok, sa od Námestia nezávislosti presúvajú skupiny veľmi radikálnych prívržencov opozície, vyzbrojených kusmi kovu a obuškami.

Protesty v Kyjeve si
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Protesty v Kyjeve si
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: SITA)

Podľa AP by dnes závažnú rolu vo vývoji udalostí v centre Kyjeva mohlo zohrať nepriaznivé počasie, ktoré môže nalomiť odhodlanie demonštrantov. Dva mesiace trvajúce protivládne protesty, ktoré do Kyjeva prilákali desaťtisíce odporcov súčasnej vlády, sa začali 21. novembra, keď vláda Mykolu Azarova pozastavila prípravy na integráciu do EÚ a namiesto toho sa snaží o prehĺbenie ekonomickej spolupráce so susedným Ruskom. V čase, keď je Ukrajina blízko kolapsu, prezident Viktor Janukovyč 17. decembra v Moskve podpísal sériu zmlúv, vďaka ktorým získala krajina od Ruska pôžičku vo výške 15 miliárd dolárov a o tretinu nižšiu cenu plynu. Opozícia tieto dohody ostro kritizovala.

Novým impulzom pre masové a oveľa násilnejšie protesty bola séria zákonov, ktoré minulý týždeň prijal ukrajinský parlament a ktoré podpísal aj prezident Viktor Janukovyč. Zákony okrem iného sprísňujú trestnoprávnu zodpovednosť za účasť na protivládnych demonštráciách, obmedzujú prístup používateľov internetu k niektorým stránkam a zavádzajú trestnoprávnu zodpovednosť za ohováranie najvyšších predstaviteľov krajiny, ako aj za hanobenie vojenských pamätníkov.

Perspektíva uzavretia dohody o ukončení konfliktu a tým aj politickej krízy na Ukrajine je otázna po tom, ako sa Janukovyč v utorok osobne odmietol stretnúť s vodcami opozície, ktorí dostali pozvanie na rokovania o riešení napätej situácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu