Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vo veku 94 rokov zomrel konštruktér legendárneho samopalu Kalašnikov

Michail Kalašnikov
Michail Kalašnikov (Zdroj: ČTK)

MOSKVA - V ruskom meste Iževsk dnes zomrel vo veku 94 rokov konštruktér legendárnej sovietskej útočnej pušky AK-47 Michail Kalašnikov. Oznámila to agentúra ITAR-TASS s odvolaním sa na informáciu, ktorú poskytol hovorca prezidenta regionálnej ruskej Udmurtskej autonómnej republiky.

Kalašnikov v poslednej dobe trpel rôznymi zdravotnými problémami. Pred mesiacom, 17. novembra, bol v Iževsku, ktorý leží asi 1300 kilometrov na východ od Moskvy, hospitalizovaný na jednotke intenzívnej starostlivosti. Udmurtský minister zdravotníctva Vladimir Muzlov vtedy závažnosť udalosti pred médiami zľahčoval. ITAR-TASS dnes ale napísalo, že Kalašnikova na klinike prijali s žalúdočným krvácaním.

Jeho výtvor samopal AK-47 je stále jedným z najpopulárnejších, pričom doteraz sa ho vyrobilo viac ako 100 miliónov kusov. V súčasnosti je populárny najmä medzi rôznymi militantami, ktorí oceňujú jeho vysokú odolnosť v nepriaznivých podmienkach. Za popularitou AK-47 (Avtomat Kalašnikova model 1947) sú okrem relatívne vysokej spoľahlivosti a ľahkého používania aj pomerne nízke výrobné náklady

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu