Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Vynálezcu kalašnikova hospitalizovali vo vážnom stave

Michail Kalašnikov
Michail Kalašnikov (Zdroj: ČTK)

MOSKVA - Deväťdesiatštyriročného vynálezcu najznámejšej zbrane v modernej histórii, samopalu AK-47 známeho aj ako kalašnikov, museli s vážnymi zdravotnými komplikáciami hospitalizovať.

V pondelok o tom informuje ruská tlačová agentúra Interfax, podľa ktorej sa Michail Kalašnikov v súčasnosti nachádza na jednotke intenzívnej starostlivosti v Moskve. V máji pritom absolvoval liečbu na kardiologickej klinike, o jeho zdravotnom stave však bližšie informácie nezverejnili.

Samopal AK-47 je stále jedným z najpopulárnejších, pričom doteraz sa ho vyrobilo viac ako 100 miliónov kusov. V súčasnosti je populárny najmä medzi rôznymi militantami, ktorí oceňujú jeho vysokú odolnosť v nepriaznivých podmienkach. Kalašnikov bol v 80. rokoch šéfom sovietskej továrne na výrobu strelných zbraní.

Tých vymyslel viacero, najväčší úspech však zaznamenal so spomínaným typom AK-47. Ide o skratku názvu Avtomat Kalašnikova, v Rusku známeho aj pod slangovým výrazom kalaš.

Práce na ňom sa začali v roku 1946, pričom už o tri roky neskôr ho začala oficiálne používať aj vtedajšia sovietska armáda ako aj štáty Varšavskej zmluvy. Okrem relatívne vysokej spoľahlivosti a ľahkého používania sú za jeho masovým rozšírením aj pomerne nízke výrobné náklady.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu