Piatok10. máj 2024, meniny má Viktória, zajtra Blažena

Vynálezca slávneho kalašnikova bojuje so smrťou

Michail Kalašnikov
Michail Kalašnikov (Zdroj: ČTK)

MOSKVA - Vynálezca známej útočnej pušky AK-47 Michail Kalašnikov bojuje v moskovskej nemocnici so smrťou a je vo vážnom stave. Informovala dnes o tom tlačová agentúra APA.

Ruské ministerstvo pre mimoriadne situácie poslalo pre 93-ročného Kalašnikova špeciálne lietadlo vybavené na medicínske účely, aby ho z Iževska na Urale previezlo na liečenie do Moskvy.

Kalašnikov bol v máji dva týždne hospitalizovaný na kardiologickej klinike v Iževsku. Ním navrhnutá zbraň z roku 1947 sa vďaka útočnej sile a jednoduchému zaobchádzaniu rozšírila po celom svete.

Povstalecké hnutia si AK-47 obľúbili pre dobrú cenu, patrí do výstroje 50 armád. Podľa odhadov sa na svete používa 80 miliónov zbraní typu Kalašnikov.

AK-47 je považovaný za najnebezpečnejšiu zbraň v dejinách - nijakou inou puškou neprišlo o život toľko ľudí. Zvečnili ju aj na národnej vlajke Mozambiku a v štátnom znaku ostrovného štátu Východný Timor.

Kalašnikov dostal za svoj vynález vysoké ocenenie, ale údajne žiadne finančné ohodnotenie. Ešte ako 90-ročný pracoval vo funkcii hlavného konštruktéra v iževskom závode IŽMAŠ, vyrábajúcom AK-47. Do práce chodil štyri razy za týždeň.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu