Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Francúzska škôlka mohla prepustiť ženu za moslimskú šatku, uznal súd

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PARÍŽ - Francúzsky odvolací súd v stredu potvrdil, že materská škola mala právo dať výpoveď svojej zamestnankyni, ktorá nosila v práci moslimskú šatku.

Zvrátil tak marcové rozhodnutie súdu nižšej inštancie, podľa ktorého sa škôlka na parížskom predmestí dopustila náboženskej diskriminácie, keď v roku 2008 prepustila Fatimu Afifovú za nosenie moslimskej šatky.

Žene dali výpoveď, keď oznámila, že šatku bude nosiť aj v práci, čo jej vedenie škôlky nechcelo dovoliť vzhľadom na pravidlá o neutralite v oblasti náboženstva a politiky. Odvolací súd dnes tento argument uznal a dal vedeniu materskej školy za pravdu. Afifovej prípad však zatiaľ ešte asi nekončí. Jej právnik už povedal, že jeho mandantka sa chce odvolať na Európskom súde pre ľudské práva.

Náboženské symboly sú vo Francúzsku zakázané vo všetkých štátnych vzdelávacích zariadeniach. Afifová pracovala v súkromnej škôlke, ktorá sa týmito pravidlami nemusí riadiť. Vo Francúzsku platí od roku 2011 zákon, ktorý zakazuje nosenie nikábov (prikrývajúcich celú tvár) na verejnosti.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu