Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Európsky súd pre ľudské práva: Zákaz nosenia buriek je legálny

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PARÍŽ - Európsky súd pre ľudské práva (EĽSP) v Štrasburgu podporil dnes francúzsky zákon zakazujúci nosenie burky na verejnosti v prípade ženy, ktorá sa odvolávala na porušovanie jej práva na vierovyznanie. Informovali o tom agentúry AP a DPA.

Podľa ESĽP majú európske štáty právo na zákaz burky, ženského moslimského odevu zahaľujúceho celé telo; tento zákaz nie je diskrimináciou ani ničím neporušuje právo na súkromie. Súd rozhodol, že zámjer zákona presadzovať súlad medzi rozmanitou populáciou je legitímny a neporušuje Európsky dohovor o ľudských právach.

Francúzsky parlament prijal v roku 2010 zákon, ktorým zakázal nosenie odevu zahaľujúceho tvár na verejných priestranstvách. Zákon vstúpil do platnosti v apríli 2011 a za jeho porušenie hrozí pokuta vo výške 150 eur.

ESĽP sa prípadom zaoberal na základe žaloby, ktorú podala 24-ročná francúzska moslimka. Argumentovala, že zákon jej bráni žiť podľa jej náboženskej viery, kultúry a osobných presvedčenia. 

Proti dnešnému rozsudku sa nedá odvolať. V Nemecku zakázala nosenie burky na verejnosti doposiaľ len spolková krajina Hesensko v roku 2011. Vo Francúzsku žije najviac moslimov z krajín západnej Európy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu