Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Kruh okolo Krejčířa sa zužuje: Kto patrí na jeho výplatnú listinu?

Radovan Krejčíř
Radovan Krejčíř (Zdroj: SITA)

JOHANNESBURG - Juhoafrické úrady dnes zatkli dvoch príslušníkov svojej zvláštnej jednotky pre boj s organizovaným zločinom Hawks (Jastraby) v súvislosti s júnovým pokusom o vraždu a únosom, kvôli ktorému bol v piatok zatknutý aj český podnikateľ Radovan Krejčíř. Zatknutý bol ešte jeden nemecký občan, označený médiami za medzinárodného podvodníka, ktorý by mal byť čoskoro vyhostený do vlasti. Ďalšiemu podnikateľovi spájanému s Krejčířom bol zadržaný mnohomiliónový majetok.

 "Obaja dôstojníci (zvláštnej jednotky) sú spojení len s Krejčířovým prípadom únosu," spresnil podľa spravodajských serverov Paul Ramaloko, hovorca Jastrabov, ktorých oficiálny názov je Riaditeľstvo pre prednostné vyšetrovanie kriminality (DPCI). Podľa televíznej stanice ENCA sú podozriví z napadnutia s cieľom ťažkého ublíženia na zdraví a z únosu. Obaja boli údajne na Krejčířovej výplatnej listine.

Polícia najprv potvrdila zatknutie jedného dôstojníka vo veku 41 rokov. O zadržaní druhého, vo veku 46 rokov, informovala popoludní, kedy bol podľa nej tiež zatknutý.

Ďalšie zatýkanie nielen policajtov, ale aj ministerských úradníkov predpokladá súkromný vyšetrovateľ Mike Bolhuis. "Dôjde k zatýkaniu ďalších skorumpovaných policajtov, či už v Hawks alebo v polícii. A bude sa tiež zatýkať aj medzi vysokými úradníkmi, ktorí pracujú vo vládnych organizáciách, ako je juhoafrický finančný úrad a ministerstvo vnútra. Radovan Krejčíř sa stal najväčším gangstrom, akého kedy Južná Afrika mala," povedal Bolhuis kanálu SABC News.

V rozhovore súčasne spochybnil prácu juhoafrických úradov v súvislosti so žiadosťou Česka o Krejčířovo vydanie. Keby bol podnikateľ vyšetrovaný riadne podľa zákonov proti vydieračstvu, bol by vydaný do mesiaca, súdi Bolhuis.

Podľa denníka The New Age vysoko postavení policajti údajne dodávali Krejčířovi dôležité informácie o vyšetrovaní prípadov, v ktorých hral Čech nejakú úlohu, a zaisťovali mu ochranu pred tým, aby sa polícia zamerala priamo na neho.

Obaja policajti, ktorí boli dnes zadržaní, patria údajne do skupiny, ktorá podávala svoje hlásenia Johanesburskému šéfovi vyšetrovateľovi François Steynovi. Podľa denníka Mail & Guardian prijal Steyn pôžičku vo výške cez 400.000 randov (32 000 eur) od spoločnosti, ktorú Krejčíř kontroluje. Bola údajne registrovaná na jeho manželku Katarínu. Steyn najprv prijatie pôžičky poprel, potom to ale priznal s tým, že netušil, že peniaze pochádzajú z Krejčířovho okolia. Požičanú čiastku údajne spláca.

Juhoafrická polícia dnes odmietla informácie tlače, že vplyvný policajt kvôli tejto kauze odstúpil z funkcie alebo bol odvolaný. Polícia podľa hovorcu ustanovila tím, ktorý Steynov prípad preveruje, a vyšetrovateľ má dovolenku.

Zadržaným nemeckým občanom je Willi Breuer, ktorý nikdy nesplnil sľub investícií v JAR a nechal sa odfotiť aj prezidentom Jacobom Zumom. Šesťdesiatjedenročný muž podľa úradov žije osem rokov nelegálne v JAR, a tak začalo konanie smerujúce k jeho vyhosteniu do Nemecka.

Finančné úrady tiež zablokovali aktíva drogového bossa Glenna Agliottiho, ktorý údajne dlhuje štátu na daniach okolo 78 miliónov randov. Agliotti napríklad tiež dlhuje firme napojenej na Krejčířa 400.000 randov.

Krejčíř bol prevezený do nemocnice kvôli údajným zdravotným problémom, kde zrejme zostane až do pondelkového odročeného súdneho rokovania o prípadnom prepustení na kauciu.

Krejčíř je v Juhoafrickej republike od roku 2007, kedy pricestoval s falošným pasom zo Seychel. Českej polícii unikol za podozrivých okolností, doslova pod jej rukami v roku 2005 pri domovej prehliadke. V Česku bol neskôr neprávoplatne odsúdený na 11 rokov väzenia za viac než polmiliardový daňový únik.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu