Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Mladíka (†20) mala podľa rodičov dohnať k smrti marihuana: Vyzeral ako zombie!

Melanie Leahyová so synom Matthewom, keď mal 15 rokov.
Melanie Leahyová so synom Matthewom, keď mal 15 rokov. (Zdroj: Daily Mail)

ESSEX - Podľa niektorých osôb je marihuana iba neškodná droga, ktorá nemá žiadne negatívne účinky a jej užívaniu sa venujú úplne bezhlavo. Nešťastná britská matka však pevne verí, že práve kvôli nej prišla o svojho milovaného syna Matthewa (†20), ktorý sa kvôli halucináciám spôsobenými jej fajčením nakoniec obesil. Predtým však z neho ešte stihla urobiť ľudskú trosku.

Melanie Leahyová (48) opatruje fotografie svojho jediného dieťaťa ako obrovský poklad a pri pohľade na ne sa nevie ubrániť slzám. Matthew bol totiž milý chlapec, ktorému to navyše pálilo a v škole vždy vynikal. Už ako malý vraj sníval o tom, že si založí veľkú rodinu a bude podnikať. Tieto plány však postupom času začali upadať do zabudnutia a namiesto nich sa vynorili samé starosti. Všetko sa vyhrotilo až do tej miery, že sa dobrý študent v novembri minulého roka obesil. Podľa lekárov mala byť jeho samovražda spôsobená užívaním marihuany.

Hoci sa chlapcovi rodičia rozviedli, vždy sa ku sebe správali priateľsky a jeho otec Michael sa presťahoval do domu vzdialeného iba 15 kilometrov, takže syn mal k nemu stále blízko. Obaja boli naňho veľmi pyšní, keď zložil skúšky a dostal sa na prestížne gymnázium, kde vynikal v matematike, prírodných vedách aj v práci s počítačmi. Keď však dovŕšil 14 rokov, učitelia upozornili rodičov na to, že ich syn má problémy s pozornosťou a že z jeho oblečenia je cítiť typický pach marihuany.

Keď ho matka s týmito obvineniami konfrontovala, všetko poprel, ale v júni 2005 ho sama na vlastné oči videla, ako v parku fajčí. Pri návšteve doktora však nepochodila, lebo ten odmietol urobiť testy s tým, že to nie je niečo, čo by malo byť v kompetencii všeobecného lekára. Napriek tomu, že sa ho rodičia snažili všemožnými spôsobmi odradiť, nič nefungovalo a ako 15-ročný sa Matthew začal sťažovať na nespavosť.

Tínedžer napokon sám vyhľadal lekára a k všetkému sa priznal. Tam sa mu malo dostať varovania, aké všemožné vedľajšie následky mu hrozia a že sa s tým má prestať pre svoje vlastné dobro. Chlapca to asi však veľmi nepresvedčilo, lebo s tým pokračoval aj naďalej a o dva roky neskôr sa symptómy výrazne zhoršili. Mal dojem, že mu neustále niečo lezie po tele. V januári 2011 sa paranoja vystupňovala do takej miery, že si Matthew myslel, že má v bruchu červy, ktoré mu vyliezajú z úst a nozdier.

Po tom, čo zažil desivú psychotickú epizódu, bol hospitalizovaný v nemocnici na psychiatrickom oddelení, kde pobudol päť mesiacov. Tam dostal lieky na zmiernenie jeho paranoje, ale keď ho v novembri 2011 prepustili, bola rodina jeho vzhľadom doslova šokovaná. "Moj syn vyzeral ako zombie. Tento veselý a výrečný chlapec mal zrazu vypúlené oči a uhýbal pohľadom," uviedla Melanie s tým, že v zariadení pravdepodobne iba zamaskovali jeho problémy liekmi, ale nijako mu nepomohli. Dokonca z neho cítila marihuanu, aj keď ho prišla navštíviť.

Po roztržke s matkou v apríli 2012, ktorá mu doma zakázala pestovať konope, sa jej vyhrážal, že si podreže zápästia alebo sa obesí. Bola natoľko rozrušená, že zavolala políciu, ktorá ho odviezla do nemocnice. V priebehu niekoľkých ďalších týždňov sa však jej život stal peklom. "Jedného dňa prišiel Matthew domov s rezmi na tvári, ktoré si urobil žiletkou a vyhrážal sa, že sa obesí," povedala matka, ktorá už bola v tých chvíľach na konci s rozumom.

Matthew sa presťahoval na chvíľu k otcovi, ale po tom, čo v novembri 2012 rozmlátil svoju izbu bejzbalkou a vyhrážal sa nožom, musel aj ten naňho zavolať políciu. Na psychiatrickom oddelení rodičom mali povedať, že ich syn bude pre istotu sledovaný 24 hodín denne, ale údajne to splnili iba v prvý deň. Melanie hovorí, že ak by jej toto neboli tvrdili, nikdy by ho tam samotného nenechala. Päť dní pred smrťou mal volať otcovi úplne zúfalý a povedať mu, že je pod vplyvom drog. Báli sa síce oň, ale na oddelení im povedali, že návštevy v prvých siedmich dňoch sú nežiaduce kvôli tomu, aby si pacient zvykol. Personál tiež vravel, že Matthew sa má dobre a nič mu nechýba.

Samovražda, ku ktorej prišlo, je však jasným dôkazom, že chlapec nezvládol svoj stav a dal prednosť smrti. Obhliadka jeho tela odhalila aj 4-5 dierok po vpichu injekcie, čo jeho rodičov vystrašilo ešte viac. Podľa nich mal ich syn panický strach z ihiel, a tak na sklonku svojho života musel prežívať skutočnú hrôzu. Rodičia navyše veria, že sa v tomto zariadení už odohralo viacero podozrivých prípadov a centrum nespĺňa minimálne jednu, ak nie viacero noriem.

Od Matthewho tragického činu už síce ubehol rok, ale Melanie a Michael stále čakajú na výsledky vyšetrovania. Ani jeden z nich sa však nemieni vzdať a chcú sa domôcť pravdy, aby ako vravia, "jeho smrť nebola márna". Najmä, keď sa zo záznamov, akosi vytratili zápisy z posledných dní, informoval portál dailymail.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu