Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Taliani sa búria: Ku Koloseu sa už nedá dostať autom

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

RÍM - Rušná cesta v Ríme, ktorá vedie naprieč oblasťou so vzácnymi starovekými pamiatkami ako Koloseum a Forum Romanum, bola dnes zablokovaná pre osobnú dopravu. Je to prvá fáza plánu, podľa ktorého sa premení celá oblasť na pešiu zónu. Plán rozhneval niektorých miestnych obyvateľov, podnikateľov a tiež motoristov, ale nový starosta talianskej metropoly Ignazio Marino tvrdí, že to má celosvetový význam. Informácie priniesla tlačová agentúra Reuters.

Niekoľko hodín pred uzatvorením cesty krúžili okolo Kolosea motocykle a autá. Trúbili a vodiči si okolie fotografovali. Mali poslednú možnosť ísť po trase, zvečnenej v kultovom filme Prázdniny v Ríme z roku 1953, keď sa po ceste viezli na skútri herci Audrey Hepburn a Gregory Peck.

Takmer 2000 rokov stará aréna Koloseum, kde gladiátori bojovali krvavé bitky len pre zábavu obrovských davov ľudí, je začiernená od výfukových plynov vozidiel, ktoré dlhé roky nahusto prechádzali v blízkosti starovekých múrov.

Starosta Ríma Marino dal zatvoriť väčšinu tejto rušnej cesty nazvanej Fori Imperiali, ktorá má dĺžku 1,1 kilometra a vedie od Kolosea až po majestátny mramorový Pamätník Viktora Emanuela II. Stredoľavo orientovaný politik dúfa, že nakoniec premení celú oblasť na chránenú archeologickú zónu.

"Musíme si vybrať, či chceme mať autá, alebo vážiť si svoje pamätníky," uviedol Marino, ktorý od zvolenia do úradu pred dvoma mesiacmi začal presadzovať vlastný, osobitný štýl. Na stretnutia chodieva na bicykli a plán s pešou zónou rozbehol pozoruhodným tempom.

"Myslím, že žiadne iné mesto na svete... by nezmenilo Koloseum, pravdepodobne najslávnejšiu pamiatku na planéte, na kruhový objazd," vyhlásil.

Zatiaľ majú taxíky a verejné autobusy povolené pohybovať sa po širokej ceste, ktorá spája námestie Piazza Venezia s Koloseom. Je to experimentálna fáza plánu a do života ju uvádzajú v pokojné augustové dni, keď miestni obyvatelia unikajú z rozhorúčeného hlavného mesta. Autá môžu stále jazdiť popri juhovýchodnej časti Kolosea.

Cesta vedúca priamo cez ruiny starovekého Ríma bola postavená za fašistického diktátora Benita Mussoliniho. Pre archeológov je boľavým miestom, ale mnoho Rimanov rado jazdí po tejto širokej dopravnej tepne.

Skupiny odporcov plánu vyhlásili, že uskutočnia protest na mieste dnešného večerného koncertu, ktorý sa koná na oslavu uzavretia cesty.

Krajne pravicová skupina CasaPound uviedla vo vyhlásení, že plán ide na úkor dlhoročných obchodov a malých podnikov, ktoré už aj tak trpia ekonomickou krízou a vysokými daňami.

Niektorí motoristi sa obávajú, že uzavretie cesty zhorší dopravu vo všetkých ostatných častiach Ríma, keďže autá budú odkláňané do menších bočných ulíc. Mesto to podľa nich pocíti v septembri, keď sa opäť zaplní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu