Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Berlusconi nechápe prečo ho odsúdili: Nie som podvodník, prenasledujú ma!

Silvio Berlusconi
Silvio Berlusconi (Zdroj: SITA)

RÍM - Štvorročný väzenský trest za daňové úniky, ktorý dnes potvrdil taliansky najvyšší súd pre expremiéra Silvia Berlusconiho, je podľa jeho vlastných slov "totálne neopodstatnený", informovala dnes agentúra Reuters.

Najvyšší taliansky súd potvrdil rozsudok voči Berlusconimu, ktorým ho za daňové úniky - súvisiace s jeho mediálnou spoločnosťou Mediaset - odsúdili na štyri roky väzenia. Súčasne mu zmiernili trest na jeden rok na základe zákona o amnestii z roku 2006.

"Nikdy som nezosnoval žiadny systém daňových podvodov. V histórii Mediasetu neexistuje žiadna falošná faktúra," povedal Berlusconi vo videoposolstve krátko po vynesení rozsudku.

Ako dodal, je obeťou prenasledovania zo strany súdnych úradníkov už dve desaťročia, odkedy vstúpil do politiky. Zdôraznil však, že bude pokračovať vo svojom politickom boji a usilovať sa o reformy justičného systému, píše Reuters.

Do väzenia ale 76-ročný Berlusconi vzhľadom na svoj vek ani tak ísť nemusí. Zvyšný rok môže absolvovať formou sociálnych prác.

Kasačný súd v Ríme nariadil, aby odvolací súd opätovne preskúmal zákaz jeho pôsobenia vo verejných funkciách na päť rokov. Skrátenie zákazu navrhoval aj prokurátor.

Ak by bol najvyšší súd zákaz potvrdil, Berlusconi by prišiel o kreslo v Senáte. Jeho možné vylúčenie z pôsobenia v politike by mohlo mať dôsledky aj pre taliansku vládu.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu