Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

Odvrátená strana vstupu do EÚ: Na chorvátskych hraniciach kilometrové kolóny

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BELEHRAD - Pondelňajší vstup Chorvátska do Európskej únie spôsobil problémy na hranici so Srbskom, kde sa na jednom z priechodov počas utorka vytvorila 15-kilometrová kolóna kamiónov čakajúcich na odbavenie.

Chorvátskym colníkom sa totiž v prvých hodinách nepodarilo svoj systém zosynchronizovať so sieťou EÚ. Na hraničnom priechode Batrovci tak uviazlo približne 1 200 vodičov z balkánskych i mimobalkánskych krajín. Srbské ministerstvo vnútra vydalo vyhlásenie, v ktorom vyzýva kamionistov na využívanie iných priechodov, kým sa situácia nevráti do normálu. Iné vozidlá však prechádzajú cez hranicu bez problémov. Chorvátska colná správa predtým vyhlásila, že v súvislosti so vstupom krajiny do EÚ je možné očakávať "občasné dopravné zápchy". Podľa utorňajšieho vyjadrenia šéfa srbskej hraničnej polície Djordjeho Bordjoškého by sa mal stav znormalizovať v priebehu 48 hodín.

Chorvátsko sa v pondelok stalo 28. členom EÚ a zavŕšilo tak zdĺhavý proces integrácie, ktorý sa začal podaním prihlášky v roku 2003. Stalo sa tak druhou členskou krajinou spomedzi bývalých republík Juhoslávie po tom, ako ešte v roku 2004 do únie vstúpilo susedné Slovinsko.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu