Streda1. máj 2024, dnes je Sviatok práce,

Slovinsko v problémoch: Bude žiadať o pomoc euroval?

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

ĽUBĽANA - Boštjan Jazbec, guvernér Banky Slovenija, slovinskej centrálnej banky, vyzval vládu, aby rýchlo uskutočnila reformy. V opačnom prípade bude musieť Slovinsko požiadať o pomoc euroval. Agentúra DPA sa odvoláva na Jazbecovo vyjadrenie pre dnešné vydanie ľubľanského denníka Delo.

Guvernér povedal, že vláda musí predložiť realistický návrh štátneho rozpočtu na budúci rok a pokročiť v privatizácii štátnych podnikov. Musí dosiahnuť, aby sa oslabený bankový sektor postavil pevne na nohy. "Ak toto v nasledujúcich týždňoch nedosiahneme," povedal guvernér, "pravdepodobne budeme musieť požiadať o pomoc."

Banky krajiny, v ktorých hlavným podielnikom zostáva štát, nazbierali nedobytné úvery za 7,5 miliardy eur. Suma predstavuje viac ako 20 % hrubého domáceho produktu (HDP) Slovinska. V októbri má v krajine začať činnosť konsolidačná banka, do ktorej sa majú predisponovať z bánk zlé úvery v celkovej hodnote 4 miliardy eur.

Slovinsko dostáva teraz na finančných trhoch úvery len na vysoký úrok. Rámcové podmienky jeho ekonomiky však nie sú také zlé ako napríklad Cypru alebo Grécka. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu