Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Rasistickej akcii v Čechách sa vraj vyhnúť nedalo: Polícia zatkla 30 výtržníkov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Primátor Českých Budějovíc Juraj Thoma sa domnieva, že sobotnú akciu extrémistov, ktorá vyvrcholila zrážkami s príslušníkmi bezpečnostných zložiek, miestny magistrát zakázať nemohol. Uviedol to dnes pre viaceré české elektronické médiá.

Podľa jeho slov mali organizátori v danom prípade iba ohlasovaciu povinnosť a v zmysle manuálu rezortu vnútra z roku 2009 k zákonu o práve na zhromažďovanie podobné akcie zakázať nemožno.

Dokument, na ktorý však denník Právo upozornila hovorkyňa juhočeskej polície Lenka Holická, uvádza, že úrady by mali sledovať aj podtext akcie na webových stránkach, kde sa to už pred zvolaním demonštrácie údajne hemžilo textami s rasistickým tónom.

Samotný organizátor akcie Michal Choura sa od prejavov násilia v uliciach Českých Budějovíc, ktoré v danom meste možno označiť za bezprecedentné, dištancoval. Podľa jeho slov pre Právo sa demonštrácia na námestí skončila o 17.00 hod. Osobne vraj ďalšiu nechystá, ale od iných organizátorov počul o príprave ďalšej na nasledujúcu sobotu.

Takto to v Českých Budějoviciach vyzeralo:

Stovky ťažkoodencov museli v sobotu vlastnými telami zahatať cestu extrémistom, aby zabránili ich priamym stretom s miestnymi Rómami.

Na sídlisku Máj, na ktoré sa najradikálnejšia časť demonštrantov vybrala, horeli prevrátené kontajnery, na policajtov lietali kamene a fľaše, vybuchovali varovné granáty, bolo cítiť slzotvorný plyn. Nechýbali sirény sanitiek, ktoré odvážali zranených. Na strane útočníkov, zväčša v tínedžerskom veku, bolo skryte alebo dokonca otvorene časť miestnych občanov, sledujúcich ich počínanie. Mnohí iní iba neveriacky krútili hlavou, že sa toto mohlo stať v obvykle tak pokojnej juhočeskej metropole.

Polícia tu zadržala celkove tri desiatky násilníkov, desať osôb, vrátane troch ochrancov poriadku a dvoch žien, utrpelo zranenia.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu